27 października 2016

Dyniowe puree.

Dyniowe puree jest tak na prawdę bardzo proste do przygotowania.

Dynie myjecie, oczyszczacie środek z pestek i włókien. 


Kroicie na duże kawałki, układacie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczecie w 180 stopniach około godziny ( czasem wystarczy mniej ) - wbity widelec powinien wchodzić w dynie lekko, jak w ugotowanego ziemniaka.

Następnie studzicie, obieracie i miksujecie. *

Proste, prawda ? 

Takie puree możecie trzymać w lodówce do 5 dni, ale możecie je też zamrozić.

* jeśli puree jest wodniste można część wody odcisnąć, nie całość.  

4 komentarze:

  1. Witaj :) Jestem pierwszy raz na twoim blogu, a trafiłem tu ze względu na to, że szukałem jakiejś inspiracji na dania z dynią. Trafiłem na twoje puree, spróbuję i dam znać. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz :)

      Polecam również zupę dyniową :)

      Usuń
  2. Witaj Justyno! Bardzo serdecznie dziękujemy za inspiracje! Twój przepis, a tak naprawdę danie na bazie twojego przepisu zrobił furorę! Oby więcej takich pasjonatów! Pozdrawiamy serdecznie, zespół Trylinka Olsztyn.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!