2 października 2016

Sałatka caprese z awokado i kurczakiem.


Pyszna sałatka z kurczakiem, awokado i mozzarellą, lekka a jednocześnie bardzo pożywana, z powodzeniem może wystąpić w roli obiadu lub kolacji. 



Świetnie nada się też jako lunch do pracy, pamiętaj jedynie aby sos dodać chwilę przed jedzeniem.  



Składniki :                                        ( 2 porcje ) 

* 1/2 szklanki octu  balsamicznego, 
* 2 łyżki  brązowego cukru, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 
* 2 małe sałaty rzymskie, około 300 g, pokrojone w kostkę, 
* 125 g  mozzarelli w małych  kulkach 
* 100 g  pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki, 
* 1 awokado, bez skóry i pestki, pokrojone w kostkę, 
* garść liści bazylii, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Najpierw przygotuj sos.
W garnku  zagotuj ocet balsamiczny z cukrem, zmniejsz ognień i gotuj przez około 8 - 10 minut - do czasu aż zredukuje swoją objętość o  około połowę.

Odstaw na bok do ostygnięcia.

Pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem.

Na patelni  rozgrzej oliwę, smaż kurczaka po około 4 minut z każdej strony.
Przestudź i pokrój w kostkę lub paski. 


W dużej  misce ułóż sałatę, pokrojonego kurczaka, mozzarellę, pomidorki  koktajlowe, awokado i bazylię.

Polej przygotowanym sosem i podawaj od razu.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie sałatki. Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com i mają podobne przepisy. Polecam, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!