Gdy
przychodzi jesień jakoś nie mam ochoty na gotowanie... Zdecydowanie wole
spędzać czas na kanapie z książką i gorącą herbatą niż w kuchni.
Dlatego też często wtedy przygotowuje potrawy, które nie wymagają ani dużo czasu ani wysiłku. Proste, szybkie, smaczne, takie które rozgrzewają zmarznięte kości...
Ta zupa dyniowa jak najbardziej spełnia wszystkie kryteria jesiennego obiadu czy kolacji.
Jest prosta i szybka do przygotowania ( wystarczy 15 minut ), smaczna i mega rozgrzewająca.
Dlatego też często wtedy przygotowuje potrawy, które nie wymagają ani dużo czasu ani wysiłku. Proste, szybkie, smaczne, takie które rozgrzewają zmarznięte kości...
Ta zupa dyniowa jak najbardziej spełnia wszystkie kryteria jesiennego obiadu czy kolacji.
Jest prosta i szybka do przygotowania ( wystarczy 15 minut ), smaczna i mega rozgrzewająca.
Nawet jeśli
dynia to niekoniecznie Wasz smak powinniście jej spróbować, tajska pasta
nadaje jej świetnego aromatu.
Co do dyni... w przepisie używam puree z dyni,
czyli tak na prawdę upieczonej i zmiksowanej ( przepis tutaj ), ale możecie zastąpić ją świeżą.
Na zupę będzie potrzebne około 1- 1.5 kg dyni,
wystarczy ją obrać, pokroić w kawałki i ugotować w bulionie ( około 10 minut ),
potem razem dodać do reszty i na końcu zmiksować zupę.
Tajską czerwoną paste curry w Polsce można kupić np w
sklepie Kuchnie Świata ( tutaj ), a w UK w
każdym supermarkecie.
Składniki :
( 4 porcje )
* 1 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry,
* 500 ml wywaru warzywnego luz z kurczaka,
* 400 g puree z dyni ( przepis tutaj ),
* pół puszki mleka kokosowego,
* 2 łyżki posiekanej kolendry,
* chili - jeśli chcesz aby zupa była na
prawdę HOT,
Przygotowanie :
W garnku podgrzej paste curry aż zacznie intensywnie pachnieć, dodaj bulion, dynie, mleko kokosowe.
Zagotuj.
Dodaj posiekaną kolendrę.
Podawaj gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)