5 listopada 2016

Proste ciasto dyniowe z orzechami, kruszonką i miodową polewą.




Sezon na dynię w pełni więc wykorzystuje ją jak mogę. 


Niedawno przygotowałam pyszne ciasto pachnące przyprawami z puree z dyni ( banalny przepis znajdziecie tutaj ), kruszonką i miodową polewą.


Idealne na jesienny weekend ! 

Na przygotowanie wystarczy Wam 10 minut, do pieca i voila ! 


Uwaga !! Ciasto znika nie wiadomo kiedy... 


Składniki :                               ( na podłużna formę do keksa ) 

Na ciasto : 

* 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 
* 3/4 szklanki cukru, 
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
* 2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice ( przepis tutaj ), 
* 1/2 łyżeczki cynamonu, 
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
* szczypta soli, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 2 białka z jajek, 
* 1,5 szklanki puree z dyni ( przepis tutaj ), 
* 2 łyżeczki ekstrakty z wanilii, 

Na kruszonkę : 

* 1/2 szklanki cukru, 
* 1/2 szklanki mąki, 
* 1/4 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kawałki, 
* 1 łyżeczka cynamonu, 

Na polewę : 
* 1 szklanka cukru pudru, 
* 1-2 łyżeczki mleka, 
* 1 łyżka miodu, 


Przygotowanie : 

Ciasto. 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 
Blaszkę wysmaruj tłuszczem. 

W misce zmieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, przyprawy, sól. 



W drugiej misce, przy użyciu miksera, ubij do gęstości : olej, białka jajek, dyniowe puree i ekstrakt z wanilii. 

Dodaj  mieszankę z mąką o zmieszaj do połączenia składników. 
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej brytfanki, posyp kruszonka i  piecz około 50 minut ( do czasu aż wbita wykałaczka wyjdzie czysta ). 

Polej miodową polewą. 



Kruszonka : 

Wszystkie składniki na kruszonkę zmieszaj w małej misce, zagnieć palcami. 



Polewa :

Wszystkie składniki na polewę zmieszaj w małej miseczce, polewa powinna być dość gęsta. 

W razie potrzeby dodaj więcej  mleka bądź cukru pudru. 




Przepis zaadaptowany ze strony : http://clubnarwhalblog.com/


1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!