Sezon na dynię w pełni więc wykorzystuje ją jak mogę.
Niedawno przygotowałam pyszne ciasto pachnące przyprawami z puree z dyni ( banalny przepis znajdziecie tutaj ), kruszonką i miodową polewą.
Idealne na jesienny weekend !
Na przygotowanie wystarczy Wam 10 minut, do pieca i voila !
Na ciasto :
* 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice ( przepis tutaj ),
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* szczypta soli,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 białka z jajek,
* 1,5 szklanki puree z dyni ( przepis tutaj ),
* 2 łyżeczki ekstrakty z wanilii,
Na kruszonkę :
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1/4 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kawałki,
* 1 łyżeczka cynamonu,
Na polewę :
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1-2 łyżeczki mleka,
* 1 łyżka miodu,
Przygotowanie :
Ciasto.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem.
W misce zmieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, przyprawy, sól.
W drugiej misce, przy użyciu miksera, ubij do gęstości : olej, białka jajek, dyniowe puree i ekstrakt z wanilii.
Dodaj mieszankę z mąką o zmieszaj do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej brytfanki, posyp kruszonka i piecz około 50 minut ( do czasu aż wbita wykałaczka wyjdzie czysta ).
Polej miodową polewą.
Kruszonka :
Wszystkie składniki na kruszonkę zmieszaj w małej misce, zagnieć palcami.
Polewa :
Wszystkie składniki na polewę zmieszaj w małej miseczce, polewa powinna być dość gęsta.
W razie potrzeby dodaj więcej mleka bądź cukru pudru.
Przepis zaadaptowany ze strony : http://clubnarwhalblog.com/
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń