Bananowe pankejki to śniadsniowy strzał w dziesiątkę.
Ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut - co daje im znaczną przewagę nad naleśnikami - no i można zaszaleć z dodatkami :)
Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na pancakes, między innymi na :
- dyniowe - hit sezonu :)
- orkiszowe z gruszką - pycha ;)
- czy kokosowe z jogurtu greckiego - moje ulubione ( chyba ).
A jakie są wasze ulubione ?
A jakie są wasze ulubione ?
Składniki : ( 1 porcja / 6 sztuk )
* 1 banan, rozgnieciony - im bardziej dojrzały tym lepiej,
* 1 jajko,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 3 łyżki mąki,
* 1/2 łyżeczki cynamonu, lub ekstrakty z wanilii
* coś do smażenia do smażenia, ja użyłam oleju kokosowego,
* owoce / czekolada ;) - do podania
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zmieszaj w misce.
Ciasto powinno mieć gęstość jak na placki, w razie potrzeby dodaj odrobinę mleka lub mąki.
Patelnie wraz z tłuszczem dobrze rozgrzej, nakładaj ciasto ( około 2 łyżek na porcje ) smaż 3 minuty na średnim ogniu, przewróć i smaż kolejną minutę.
Podawaj z ulubionymi owocami, czekoladą, dżemem czy co tam akurat masz pod ręką ;)
PS. Dobrze smakują też na zimno ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)