23 listopada 2016

Bananowe placki śniadaniowe .

Bananowe pankejki to śniadsniowy strzał w dziesiątkę. 

Ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut - co daje im znaczną przewagę nad naleśnikami - no i można zaszaleć z dodatkami :)

Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na pancakes, między innymi na : 

- dyniowe - hit sezonu :) 
- orkiszowe z gruszką - pycha ;) 
- czy kokosowe z jogurtu greckiego - moje ulubione ( chyba ).

A jakie są wasze ulubione ? 


Składniki :                                  ( 1 porcja / 6 sztuk ) 

* 1 banan, rozgnieciony - im bardziej dojrzały tym lepiej, 
* 1 jajko, 
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 3 łyżki mąki, 
* 1/2 łyżeczki cynamonu, lub ekstrakty z wanilii 
* coś do smażenia do smażenia, ja użyłam oleju kokosowego, 
* owoce / czekolada ;) - do podania 


Przygotowanie : 

Wszystkie składniki zmieszaj w misce.

Ciasto powinno mieć gęstość jak na placki, w razie potrzeby dodaj odrobinę mleka lub mąki. 

Patelnie wraz z tłuszczem dobrze rozgrzej, nakładaj ciasto ( około 2 łyżek na porcje ) smaż 3 minuty na średnim ogniu, przewróć i smaż kolejną minutę. 

Podawaj z ulubionymi owocami, czekoladą, dżemem czy co tam akurat masz pod ręką ;) 

 PS. Dobrze smakują też na zimno ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!