21 listopada 2016
Ciasteczka owsiane dyniowe z żurawiną.
Ciasteczka owsiane przygotowuje dość często i na blogu możecie już znaleźć kilka przepisów ( O TUTAJ ). Są z malinami, jabłkami czy kokosem - wszystkie pyszne.
Dziś dołączają do nich dyniowe z suszoną żurawiną i skórką pomarańczową.
Muszę powiedzieć, że to chyba najlepsze ciasteczka owsiane jakie do tej pory przygotowałam.
Koniecznie musicie spróbować!
Tym bardziej, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ( tak jak lubię ) :)
Składniki : ( na około 20 ciasteczek )
* 3/4 szklanki ( 180 ml ) puree z dyni,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki miodu lub czegoś do słodzenia,
* 2 szklanki płatków owsianych,
* 1 szklanka suszonej żurawiny,
* 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* szczypta gałki muszkatołowej,
* szczypta soli,
Przygotowanie :
W małej misce zmieszaj puree z dyni, jajko i miód.
W większej misce zmieszaj płatki owsiane, żurawinę, skórkę pomarańczy, cynamon, gałkę i sól.
Przełóż zawartość małej miski do dużej i zmieszaj dokładnie.
Z masy formuj kulki ( około 1 kopiastej łyżki stołowej na ciasteczko ), lekko spłaszcz i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut.
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka można też zamrozić na 3 miesiące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)