21 listopada 2016

Ciasteczka owsiane dyniowe z żurawiną.




Ciasteczka owsiane przygotowuje dość często i na blogu możecie już znaleźć kilka przepisów ( O TUTAJ ). Są z malinami, jabłkami czy kokosem - wszystkie pyszne. 

Dziś dołączają do nich dyniowe z suszoną żurawiną i skórką pomarańczową.



Muszę powiedzieć, że to chyba najlepsze ciasteczka owsiane jakie do tej pory przygotowałam.

Koniecznie musicie spróbować!

Tym bardziej, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ( tak jak  lubię ) :)  






Składniki :                                                        ( na około 20 ciasteczek ) 

* 3/4 szklanki ( 180 ml ) puree z dyni,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki miodu lub czegoś do słodzenia,
* 2 szklanki płatków owsianych,
* 1 szklanka suszonej żurawiny,
* 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* szczypta gałki muszkatołowej,
* szczypta soli,



Przygotowanie :

W małej misce zmieszaj puree z dyni, jajko i  miód.

W większej  misce zmieszaj płatki owsiane, żurawinę, skórkę pomarańczy, cynamon, gałkę i sól.

Przełóż zawartość małej  miski do dużej i zmieszaj dokładnie.

Z masy formuj kulki ( około 1 kopiastej łyżki stołowej na ciasteczko ), lekko spłaszcz i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut.

Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka można też zamrozić na 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!