Dyniowe pancakes to świetna propozycja na jesienne śniadanie dla całej rodziny.
Polecam z dodatkiem miodu i orzechów.
Składniki : ( na około 8 sztuk )
* 1 szklanka mąki,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 - 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice ( przepis tutaj ),
* 1/4 szklanki puree z dyni ( przepis tutaj ),
* 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego,
* 1 szklanka mleka.
* oliwa / masło do smażenia,
Przygotowanie :
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę pumpkin spice.
Dodaj puree z dyni, miód i mleko, zmieszaj na gładko. Ciasto powinno być gęstości jak na placki.
Na patelni rozgrzej trochę oliwy / masła, nakładaj porcje ciasta ( około 1/4 szklanki na sztukę ).
Smaż na średnim ogniu około 2 minut, przewróć i smaż kolejną minutę.
Podczas smażenia kolejnych pankejków wcześniejsze możesz wstawić do ciepłego piekarnika - dzięki temu nie wystygną.
Oj tak, prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuńKcalmar proponował podobne z mąką kasztanową. Potwierdzam są genialne!)
OdpowiedzUsuń