10 listopada 2016

Dyniowe pancakes.


Dyniowe pancakes to świetna propozycja na jesienne śniadanie dla całej rodziny. 

Polecam z dodatkiem  miodu i orzechów.  

Składniki :                              ( na około 8 sztuk )

* 1 szklanka mąki,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 - 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice ( przepis tutaj ),
* 1/4 szklanki puree z dyni ( przepis tutaj ),
* 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego,
* 1 szklanka mleka.
* oliwa / masło do smażenia,


Przygotowanie :

W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę pumpkin spice.

Dodaj puree z dyni, miód i mleko, zmieszaj na gładko. Ciasto powinno być gęstości jak na placki.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy / masła, nakładaj porcje ciasta ( około 1/4 szklanki na sztukę ).

Smaż na średnim ogniu około 2 minut, przewróć i smaż kolejną minutę.

Podczas smażenia kolejnych pankejków wcześniejsze możesz wstawić do ciepłego piekarnika - dzięki temu nie wystygną.



2 komentarze:

  1. Oj tak, prawdziwe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kcalmar proponował podobne z mąką kasztanową. Potwierdzam są genialne!)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!