27 listopada 2016
Tajskie curry z kurczakiem i dynią.
Coś dla fanów kuchni orientalnej 😊
Dynie nadal jest łatwo dostępna więc czemu by nie korzystać ?
Tym razem dodałam ją do tajskiego curry z kurczakiem i wyszło na prawdę pysznie.
Sprawdźcie sami!
Składniki : ( na 4 porcje )
* 250 - 300 g udek z kurczaka, bez skory i kości, pokrojonych w dużą w kostkę,
* 200 g dyni, bez skóry, pokrojonej w dużą kostkę,
* 1 cebula, pokrojona w dużą kostkę,
* 1 papryka, bez nasion, pokrojona w dużą kostkę,
* 1 puszka mleka kokosowego,
* 1 puszka krojonych pomidorów,
* 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry,
* 1 cm imbiru, obrany i drobno posiekany,
* mały pęczek kolendry, drobno posiekany razem z łodyżkami,
* 100 g szpinaku,
* 1 łyżka oleju,
Przygotowanie : 5
Kurczaka zmieszaj z jedną łyżką pasty curry, odstaw na chwilę. Możesz w tym czasie przygotować resztę składników.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni.
Przełóż do garnka, dolej mleko kokosowe i pomidory. Gotuj an małym ogniu.
W między czasie na patelnie wrzuć pozostałą pastę curry, imbir, cebulę i paprykę, podsmaż chwilę, następnie dodaj do garnka razem z dynią.
Gotuj na wolnym ogniu około 25 minut, do czasu aż dynia będzie miękka.
Dodaj posiekaną kolendrę ( odłóż troszkę do podania ) i szpinak, zmieszaj.
Podawaj z ryżem, dodatkowo z siekanymi orzechami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglada swietnie :) do tego ta dynia - mniam :)
OdpowiedzUsuńDynia z kurczakiem, smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zdrowy obiad.
OdpowiedzUsuń