27 listopada 2016

Tajskie curry z kurczakiem i dynią.


Coś dla fanów kuchni orientalnej 😊

Dynie nadal jest łatwo dostępna więc czemu by nie korzystać ?

Tym razem dodałam ją do tajskiego curry z kurczakiem i wyszło na prawdę pysznie.

Sprawdźcie sami!






Składniki :                                                               ( na 4 porcje ) 

* 250 - 300 g  udek z kurczaka, bez skory i kości, pokrojonych w dużą w kostkę,
* 200 g dyni, bez skóry, pokrojonej w dużą kostkę, 
* 1 cebula, pokrojona w dużą kostkę, 
* 1 papryka, bez nasion, pokrojona w dużą kostkę, 
* 1 puszka mleka kokosowego, 
* 1 puszka  krojonych pomidorów, 
* 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry, 
* 1 cm imbiru, obrany i drobno posiekany,
* mały pęczek kolendry, drobno posiekany razem z łodyżkami, 
* 100 g  szpinaku, 
* 1 łyżka oleju, 




Przygotowanie : 5

Kurczaka zmieszaj z jedną łyżką pasty curry, odstaw na chwilę. Możesz w tym czasie przygotować resztę składników. 

Na dużej patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni.
Przełóż do garnka, dolej mleko kokosowe i pomidory. Gotuj an małym ogniu.

W między czasie na patelnie wrzuć pozostałą pastę curry, imbir, cebulę i paprykę, podsmaż chwilę, następnie dodaj  do  garnka razem z dynią.

Gotuj na wolnym ogniu około 25 minut, do czasu aż dynia będzie miękka.

Dodaj posiekaną kolendrę ( odłóż troszkę do podania ) i szpinak, zmieszaj.

Podawaj z ryżem, dodatkowo z siekanymi orzechami.

Smacznego.

3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!