16 maja 2018

Kasza gryczana z grillowaną cukinią, szparagami i jajkiem w koszulce.


Ostatnio mogłabym to jeść cały czas...


Kasza z różnymi dodatkami dobrze się u nas sprawdza. Dziś kasza gryczana, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić inną ( spróbujcie orkiszowej ;) ).

Przygotowanie całości zajmie Wam nie więcej niż 15 minut i  macie pyszny i zdrowy posiłek. 

W dodatku świetnie smakuje na zimo ( oj sprawdzałam, sprawdzałam), więc i do lunch boxa się nada :)



No i te szparagi ! Uwielbiam !

Wszystkie przepisy ze szparagami znajdziecie TU albo TU




Składniki :                                                                 ( 2 porcje



* 100 g  kaszy gryczanej, 

* odrobina oliwy / olej w sprayu, 
* mała cukinia, około 300 g, 
* pęczek szparagów, 
* 2 jajka, 
* natka pietruszki, opcjonalnie, 


Przygotowanie :

Kaszę ugotuj wg zaleceń producenta, odstaw.

Rozgrzej grillową patelnie, możesz też użyć grilla elektrycznego lub zwykłej patelni, posmaruj oliwą lub spryskaj olejem w sprayu.

Ułóż cukinie i szparagi, grilluj przez około 4 minut, przewróć na drugą stronę i  grilluj kolejne 3 minuty.

Jajka pojedynczo wbij do szklanki.
W sporym garnku zagotuj osoloną wodę, zrób wirek i wlej jajko w sam środek. 
Gotuj około 1 minuty, wyłów i włóż na chwilkę do zimnej wody.

Wszystkie składniki przełóż na talerz, dodaj natkę pietruszki i podawaj z ulubioną surówką ( u nas czerwona kapusta z marchewką, sokiem z cytryny i rzeżuchą ). 

3 komentarze:

  1. Wygląda bajecznie! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wygląda to danie. Dawno kaszy nie jadłam, więc chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!