Ostatnio mogłabym to jeść cały czas...
Kasza z różnymi dodatkami dobrze się u nas sprawdza. Dziś kasza gryczana, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić inną ( spróbujcie orkiszowej ;) ).
Przygotowanie całości zajmie Wam nie więcej niż 15 minut i macie pyszny i zdrowy posiłek.
W dodatku świetnie smakuje na zimo ( oj sprawdzałam, sprawdzałam), więc i do lunch boxa się nada :)
Składniki : ( 2 porcje )
* 100 g kaszy gryczanej,
* odrobina oliwy / olej w sprayu,
* mała cukinia, około 300 g,
* pęczek szparagów,
* 2 jajka,
* natka pietruszki, opcjonalnie,
Przygotowanie :
Kaszę ugotuj wg zaleceń producenta, odstaw.
Rozgrzej grillową patelnie, możesz też użyć grilla elektrycznego lub zwykłej patelni, posmaruj oliwą lub spryskaj olejem w sprayu.
Ułóż cukinie i szparagi, grilluj przez około 4 minut, przewróć na drugą stronę i grilluj kolejne 3 minuty.
Jajka pojedynczo wbij do szklanki.
W sporym garnku zagotuj osoloną wodę, zrób wirek i wlej jajko w sam środek.
Gotuj około 1 minuty, wyłów i włóż na chwilkę do zimnej wody.
Wszystkie składniki przełóż na talerz, dodaj natkę pietruszki i podawaj z ulubioną surówką ( u nas czerwona kapusta z marchewką, sokiem z cytryny i rzeżuchą ).
Wygląda bajecznie! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie !
UsuńAleż pysznie wygląda to danie. Dawno kaszy nie jadłam, więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń