5 stycznia 2013

Wołowina w sosie.

Gulasz z wołowiny z pysznym sosem z warzyw. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem   ziemniakami a nawet  z pieczywem. 


Składniki :                                          ( 3 porcje )

* 400 g  wołowiny,
* 1 marchewka,
* 1/2 pietruszki,
* 1 łodyga selera naciowego,
* 1 cebula,
* 1 ząbek  czosnku,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziarenko  ziela angielskiego,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 1 litr  bulionu,
* 2 łyżki  oliwy,
* 2 łyżki śmietany,
* 1-2 łyżki  natki pietruszki,

Przygotowanie :

Mięso pokrój  w kostkę o boku  1 cm, podsmaż na oliwie na brązowy  kolor, zdejmij z patelni.
Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebule pokrojoną w grube paski i  przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przełóż wszystko do  garnka, dodaj  pokrojoną w grubsze plasterki  marchewkę, pietruszkę i  seler.
Zalej  bulionem tak  aby  wszystko  przykrył, dorzuć liść laurowy, pieprz i  ziele angielskie.
Gotuj  przez około godziny - do  czasu  aż mięso  będzie miękkie.
Warzywa się rozgotują tworząc pyszny sosik.
Na końcu  gotowania dodaj  śmietany i  natkę pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!