Schab w sosie chanowym... Danie, które kojarzy mi się z moją podstawówką .. Jeden z ulubionych szkolnych obiadów, do tego ziemniaki, jajko ugotowane na twardo i fasolka szparagowa - połączenie idealne.
Przepis jest bardzo prosty ;)
Składniki :
* 6 kotletów schabowy,
* sól, pieprz,
* 1/2 szklanki maki,
* 2 łyżki oliwy,
* 1 kostka rosołową ( ja użyłam warzywnej),
* 150 g chrzanu ze słoiczka,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziele angielskie,
* 1 łyżka śmietany,
* 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu ( niekoniecznie ),
Przygotowanie :
Kotlety delikatnie rozbij tak aby nadal pozostały grube.
Posól, popieprz, obtocz w mące i podsmaż na oliwie na rumiany kolor z obu stron.
Przełóż mięso do garnka, zalej wodą tak aby zakryła mięso, dodaj kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie oraz połowę chrzanu.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, co jakiś czas sprawdzając czy woda nie wyparowała, w razie potrzeby dolej wody.
Gdy mięso będzie miękkie dodaj resztę chrzanu i zagotuj, dodaj śmietanę.
* Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodaj łyżkę mąki rozmieszanej w wodzie i ponownie zagotuj sos.
Pyszności! Uwielbiam chrzan, więc myślę, iż mogłoby mi posmakować:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMięso w sosie chrzanowym smakuje rewelacyjnie. Fajny, prosty przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na schab :) Przyda sie troche odmiany -schab w sosie chrzanowym to fajna propozycja ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Zawsze robiłam wołowinę w sosie chrzanowym, a nie schab, ale w sumie czemu by raz nie spróbować czegoś zmienić :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam ten schab! Pyszny jest ! Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń:)