Dyniowe kopytka chodziły mi po głowie od dawna i prawdę mówiąc przygotowałam je już jakiś czas temu. Natłok obowiązków, brak komputera i całe zamieszanie sprawiły, że blog poszedł trochę w odstawkę. Obiecuje poprawę i zapraszam Was do wypróbowania tego na prawdę prostego przepisu na pyszne kopytka.
Ja swoje podałam z masłem czosnkowym ale świetne są z masłem z szałwią :)
Na blogu znajdziecie także przepis na tradycyjne kopytka oraz kopytka z koperkiem .
Składniki :
* 500 g ziemniaków,
* 500 g dyni,
*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* 1 jajko,
* 200 g mąki ziemniaczanej,
* 400 g mąki pszennej + do podsypania,
Przygotowanie :
Dynie i ziemniaki obierz,umyj i pokrój na kawałki.
Przełóż do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj około 30 minut ( do czasu aż dynia i ziemniaki będą miękkie ).
Odcedź i odparuj, odstaw do ostygnięcia.
Ubij dynie i ziemniaki na gładkie puree.
Przełóż na blat dodaj jajko, gałkę muszkatołową, mąkę ziemniaczaną i większość mąki pszennej.
Zagnieć ciasto podsypując mąką do czasu aż przestanie się kleić.
Dziel ciasto na części wielkości pięści, formuj wałek i krój na skośne kawałki.
Gotowe kopytka układaj na blacie posypanym mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oliwy. Wrzucaj kopytka partiami i gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
Wyłów sitkiem i przełóż do zimnej wody na kilka sekund, odcedź i ułóż na talerzu.
Jeżeli nie jesz kopytek od razu przełóż je na tace i ostudź.
Możesz je też zamrozić warto przedtem dodać łyżkę oliwy aby się nie skleiły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)