4 sierpnia 2016
Proste curry tikka masala z krewetkami.
Bardzo lubimy curry w związku z czym na prawdę często serwuje je na obiad.
Jest proste, przygotowanie nie zajmuj dużo czasu a dodać możemy to co mamy akurat w lodówce ( podobnie jest z chińszczyzną )...
Dziś kolejny przepis, wszystkie znajdziecie TUTAJ, curry tikka masala z krewetkami i szpinakiem - P Y C H A :)
Składniki : ( 3 - 4 porcje )
* 1 łyżka oliwy,
* 2 - 3 łyżki pasty curry masala ( a użyłam firmy Patak's )
* 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki,
* 2 kolorowe papryki ( u mnie żółta i czerwona ), pokrojone w paski,
* 3 pomidory, pokrojone w kawałki,
* 200 ml mleka kokosowego,
* 100 g szpinaku,
* 150 -200 g krewetek surowych lub gotowanych,
* makaron lub ryż do podania,
Przygotowanie :
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pastę curry.
Dodaj cebulę i paprykę, smaż przez kilka minut.
Dorzuć pomidory, wymieszaj chwilę później dolej mleko kokosowe.
Gotuj przez około 10 minut do czasu aż warzywa zmiękną.
Dodaj krewetki i szpinak, gotuj przez kolejnych kilka minut, do czasu aż krewetki będą różowe a szpinak miękki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem lub makaronem ( u mnie soba ) .
Etykiety:
curry,
danie główne,
Fit strefa,
krewetki,
Obiady,
orientalne,
owoce morza
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O tak, u nas też powstaje curry na różne sposoby :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to smakuje, ale wygląda na prawdę świetnie! Muszę trochę potrenować przyrządzanie tego dania, a potem zaskoczę znajomych odrobiną egzotyki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste przepisy. Prezentuje się świetnie.
OdpowiedzUsuńSkuszę się :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i apetyczne zdjęcia! Jutro robię curry - ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam, ale wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, uwielbiam takie smaki:)
OdpowiedzUsuńChyba sobie ugotuję :)
OdpowiedzUsuńA ja nie potrafię przygotować krewetek.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznosci. Robilam z tego przepisu. Jest mega😁
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam krewetki z czosnkiem i bazylią w sosie pomidorowym z dodatkiem curry
OdpowiedzUsuń