30 lipca 2016
Chia fresca - naturalny napój energetyczny.
O nasionach szałwii hiszpańskiej ( chia ) i ich zaletach pisałam TUTAJ, więc nie będę się powtarzała :)
Dziś przepis na napój chia fresca, znany również jako iskiate, bardzo popularny w Ameryce łacińskiej, gdzie serwuje się go jako lemoniadę..
Chia fresca poza tym, że przyśpieszy nasz metabolizm, świetnie nas nawodni i dostarczy niezbędnych minerałów.
Idealnie sprawdzi się w trakcie upałów, zamiast porannej kawy, przed treningiem czy w pracy ( w końcu tam często nie mamy energii ;).
W dodatku napój ten jest bardzo prosty do przygotowania...
Wystarczy zmieszać nasiona chia z woda, sokiem z limonki i ewentualnie czymś do słodzenia / owocami. Całość musi trochę odstać, wtedy ziarenka zwiększają swoją objętość a dookoła pojawia się otoczka - trochę przypominają konsystencją pestki pomidora.
Składniki : ( 2 porcje lub 1 duża )
* 2 szklanki wody kokosowej lub mineralnej,
* 2 łyżki nasion chia,
* sok z jednej limonki,
* 1 łyżka czegoś do słodzenia np miody lub syropu z agawy, (opcjonalnie ),
* możesz dodać także kilka listków mięty,
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zmieszaj w dużym dzbanku lub butelce ( czy co tam masz ).
Odstaw do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na 2-3 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam i potwierdzam- napój orzeźwia a do tego jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń