23 lipca 2016
Malinowy pudding chia.
Mam nadzieję, że większość z Was już usłyszała co nieco o chia czyli ziarnach szałwii hiszpańskiej.
Są to drobne nasiona kwiatu Salvia Hispanica pochodzącego z Meksyku i Gwatemali, docenione już w czasach prekolumbijskich.
Obecnie zyskują coraz większą popularność w Europie i nie ma się co temu dziwić
Nasiona chia to prawdziwy super food...
Zawierają :
- 8 razy więcej kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś ( 4915 mg / 28 g )
- 30 % więcej antyoksydantów niż jagody.
- 6 razy więcej wapnia niż mleko ( 631 mg / 100 g )
- 2 razy więcej potasu niż banan (407 mg / 100 g )
- 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza ( 1.6 mg / 100 g )
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak (7.7mg / 100 g )
- dużo błonnika ( 34g / 100 g ) i białka ( 16,5 g / 100 g )
Do tego są bezglutenowe, świetnie sprawdzają się jako zastępstwo jajka, regulują poziom cukru we krwi ( korzystnie dla diabetyków ).
Nasiona szałwii hiszpańskiej możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów :
- dodać do owsianki, musli płatków itp,
- dodać do jogurtu,
- zmiksować razem z koktajlami,
- dodać do wody - naturalny energetyk,
- użyć jako zamiennik jajka ( 1 łyżka nasion + 1/4 szklanki wody ),
-dosypać do sałatki,
- przygotować pyszny pudding ;)
TUTAJ przepis na czekoladowy pudding chia.
Składniki : ( 2 porcje jako posiłek lub 4 jako deser )
* 1 szklanka mleka roślinnego np kokosowego ( nie tego z puszki ;) ),
* 3 łyżki stołowe nasion chia,
* 100 g malin, plus do dekoracji,
Przygotowanie :
Nasiona chia zmieszaj dokładnie z mlekiem tak aby nie powstały żadne grudki.
Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na noc.
W blenderze zmiksuj maliny razem z gotowym puddingiem chia.
Podawaj na zimno z malinami :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)