23 lipca 2016

Malinowy pudding chia.


Mam nadzieję, że większość z Was już usłyszała co nieco o chia czyli ziarnach szałwii hiszpańskiej.

Są to drobne nasiona kwiatu Salvia Hispanica pochodzącego z Meksyku i Gwatemali, docenione już w czasach prekolumbijskich. 


Obecnie zyskują coraz większą popularność w Europie i nie ma się co temu dziwić


Nasiona chia to prawdziwy super food...

Zawierają : 


- 8 razy więcej  kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś ( 4915 mg / 28 g ) 

- 30 % więcej antyoksydantów niż jagody. 
- 6 razy więcej  wapnia niż mleko ( 631 mg / 100 g )  
- 2 razy więcej potasu niż banan (407 mg / 100 g ) 
- 7 razy więcej  witaminy  C niż pomarańcza ( 1.6 mg / 100 g ) 
- 3 razy więcej  żelaza niż szpinak (7.7mg / 100 g ) 
- dużo błonnika ( 34g / 100 g )  i  białka ( 16,5 g / 100 g )  

Do tego są bezglutenowe, świetnie sprawdzają się jako zastępstwo jajka, regulują poziom cukru we krwi ( korzystnie dla diabetyków ). 




Nasiona szałwii hiszpańskiej możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów : 


- dodać do owsianki, musli płatków itp,

- dodać do  jogurtu, 
- zmiksować razem z koktajlami, 
- dodać do wody -  naturalny  energetyk, 
- użyć jako zamiennik jajka ( 1 łyżka nasion + 1/4 szklanki wody ), 
-dosypać do  sałatki, 
- przygotować pyszny  pudding ;)

TUTAJ przepis na czekoladowy  pudding chia. 





Składniki :                                        ( 2 porcje jako posiłek lub 4 jako deser ) 


* 1 szklanka mleka roślinnego np kokosowego ( nie tego z puszki ;) ), 

* 3 łyżki stołowe nasion chia, 
* 100 g malin, plus do dekoracji, 



Przygotowanie : 

Nasiona chia zmieszaj dokładnie z mlekiem tak aby nie powstały żadne grudki.

Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na noc.

W blenderze zmiksuj maliny razem z gotowym puddingiem chia.

Podawaj na zimno z malinami :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!