Kurkuma jest od dawna stosowana w medycynie Chińskiej ze względu nas woje właściwości detoksykacyjne, przeciwzapalne i przeciwrakowe.
Warto używać jej w kuchni nie tylko do curry czy pieczonych ziemniaków ale także do owsianki.
Być może w pierwszej chwili to trochę zaskakujące połączenie, ale
zaufajcie mi, fantastycznie komponuje się z owocami.
Wypróbujcie koniecznie przepis na owsiankę z kurkumą i miodem, która da Wam moc aby przeżyć nawet najgorszy poniedziałek ! ;)
Składniki : ( 1 porcja )
* 5 łyżek płatków owsianych,
* 200 ml mleka,
* szczypta soli,
* 1/2 łyżeczki kurkumy,
* szczypta soli ( opcjonalnie ),
* łyżeczka miodu,
* ulubione dodatki, u mnie banan i maliny,
Przygotowanie :
W garnuszku zagotuj mleko ze szczyptą soli, dodaj płatki owsiane oraz kurkumę.
Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, do uzyskania ulubionej konsystencji.
Nie zapomnij o mieszaniu.
Podawaj gorącą z miodem i ulubionymi dodatkami.
* ulubione dodatki, u mnie banan i maliny,
Przygotowanie :
W garnuszku zagotuj mleko ze szczyptą soli, dodaj płatki owsiane oraz kurkumę.
Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, do uzyskania ulubionej konsystencji.
Nie zapomnij o mieszaniu.
Podawaj gorącą z miodem i ulubionymi dodatkami.
Niebanalne połączenie :) A smak taki niespotykany
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem owsianki w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńMusiałem spróbować tego połączenia! Naprawdę polecam ;)
OdpowiedzUsuńLubię dodawać kurkumę do jedzenia, ale w owsiance jeszcze jej nigdy nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKurkuma ma niesamowite właściwości, więc na pewno spróbuję tej owsiankę :)
OdpowiedzUsuńU mnie często kurkuma gości w różnych daniach. Przepis na owsiankę bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuń