Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto więc wybrać coś zdrowego i pełnego składników odżywczych, co da nam energię do następnego posiłku.
Są bardzo proste i szybkie do przygotowania, pełne warzyw i białka. Można je jeść na śniadanie, przekąskę czy kolacje a także łatwo zabrać ze sobą.
Z powodzeniem możecie je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do około 5 dni - wystarczy wyjąć, chwilkę zagrzać i śniadanie na momencie gotowe!
Dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, ale dodatki możecie dopasować do tego co akurat macie w lodówce.
Składniki : ( 12 porcji )
* 8 dużych jajek,
* 1/3 szklanki mleka,
* 1 czerwona papryka,
* 1 duża cebula,
* 100 g szpinaku ( 2 garście ),
* 100 g szynki czy wędliny jaką akurat masz,
* 100 g mozzarelli lub żółtego sera, można pominąć,
* duża szczypta soli i pieprzu,
* oliwa do wysmarowania blaszki,
Przygotowanie :
Jajka zmieszaj z mlekiem, solą i pieprzem.
Paprykę, cebulę i szynkę drobno pokrój.
Szpinak zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty, odcedź i odciśnij. Jeśli ma duże liście możesz pokroić go na kawałki.
Mozzarellę / ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Blaszkę do muffinek wysmaruj oliwą i odstaw.
Możesz również użyć silikonowych foremek.
Do blaszki wlej jajka do 1/3 wysokości a następnie dołóż wędlinę i warzywa.
Zalej pozostałą masą jajeczną, wierzch posyp odrobiną sera.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20-25 minut.
Pyszne i sycące :)
OdpowiedzUsuńInspirujący wpis. Bardzo ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń