15 sierpnia 2013

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym.

Jeśli  lubicie gnocchi to mój dzisiejszy obiad powinien Wam zasmakować. Ja podałam go z sałatką i grillowaną piersią z kurczaka ( dla mężczyzny mięso  musi  być), ale zapiekane gnocchi w zupełności nadają się na samodzielny obiad. 

Składniki :                                                                                        ( na 2 - 3 porcje )

* 1 łyżka oliwy, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 
* garść posiekanej bazylii, 
* 1 puszka ( 400 g ) pokrojonych pomidorów, 
* 300 g  gnocchi, 
* 1 kulka mozzarelli, 

Przygotowanie : 

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, przez 2 minuty podsmaż  posiekany czosnek i płatki chili, dodaj posiekaną bazylię i pomidory z puszki. 
Duś na wolnym ogniu przez 15 minut raz na jakiś czas mieszając. 
W między czasie gnocchi ugotuj według zaleceń producenta, odcedź i przelej zimną wodą.
Dodaj kluski do sosu zmieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. 
Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i  zapiekaj przez około 5 minut ( do  czasu aż ser się roztopi i  zarumieni ). 




7 komentarzy:

  1. UWIELBIAM! Danie wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale wygląda pysznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. o jacie! jak to wygląda!:) pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gnocchi z tym, że ja zawsze z grzybami jadam.. A tu takie fajne nowe połączenie z sosem pomidorowym, wypróbuję kiedys :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam jak jadłam gnocchi we włoskiej restauracji. Obłędny smak! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!