U mnie dziś surówka z cukinii żółtej i zielonej z czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
Dlaczego cukinia ??
Jest niskokaloryczna ( około 15 kcal w 100g ), odkwasza organizm i wspomaga metabolizm. Poza tym zawiera witaminy : C, PP, B1, karoten. Owoce nie wchłaniają metali ciężkich, warto jednak pamiętać aby te dorosłe kabaczki ( powyżej 20 cm ) obierać ze skóry. Moje cukinie miały po około 12 cm.
Składniki : ( na 2 porcje )
* 1 mała zielona cukinia,
* 1 mała żółta cukinia,
* 1 czerwona cebula,
* garść posiekanego szczypiorku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* sól, pieprz,
* 1 ząbek czosnku,
Przygotowanie :
Cukinie umyj w ciepłej wodzie, odetnij końcówki, przejedź widelcem wzdłuż owocu aby powstały małe rowki ( dzięki temu plasterki będą miękkie ), pokrój w cienkie plasterki, oprósz solą i odstaw na 10 minut.
Odcedź wodę, która się zebrała. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki, dodaj do cukinii razem ze szczypiorkiem.
Oliwę zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą pieprzy, dodaj do kabaczka, zmieszaj.
Ależ apetycznie to wygląda :) Dawno nie widziałam żółtej cukinii. Muszę ruszyć na łowy :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zwłaszcza, że wykorzystuje surowe cukinie, a szukałam takowego ostatnio : D Jak dla mnie must eat! :D
OdpowiedzUsuńCukinia jest dobra chyba w każdej postaci! Fajny przepis:D
OdpowiedzUsuńPiękne kolorki, świetna przepis na surówkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka :) Lubię cukinię na surowo :)
OdpowiedzUsuń