30 sierpnia 2013

Surówka z cukinii.

Sezon na kabaczki / cukinie trwa w najlepsze !
U mnie dziś surówka z cukinii żółtej i zielonej z czerwoną cebulą i szczypiorkiem. 

Dlaczego cukinia ?? 
Jest  niskokaloryczna ( około 15 kcal w 100g ), odkwasza organizm i wspomaga metabolizm. Poza tym zawiera witaminy : C, PP, B1, karoten. Owoce nie wchłaniają metali ciężkich, warto jednak pamiętać aby te dorosłe kabaczki ( powyżej 20 cm ) obierać ze skóry. Moje cukinie miały po około 12 cm. 



Składniki :                                                                                          ( na 2 porcje )

* 1 mała zielona cukinia,
* 1 mała żółta cukinia, 
* 1 czerwona cebula, 
* garść posiekanego szczypiorku, 
* 2 łyżki oliwy z oliwek, 
* sól, pieprz, 
* 1 ząbek czosnku, 

Przygotowanie : 

Cukinie umyj w ciepłej wodzie, odetnij końcówki, przejedź widelcem wzdłuż owocu aby powstały małe rowki ( dzięki temu plasterki będą miękkie ), pokrój w cienkie plasterki, oprósz solą i odstaw na 10 minut.
Odcedź wodę, która się zebrała. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki, dodaj do cukinii razem ze szczypiorkiem.
Oliwę zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą pieprzy, dodaj do kabaczka, zmieszaj. 


5 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie to wygląda :) Dawno nie widziałam żółtej cukinii. Muszę ruszyć na łowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, zwłaszcza, że wykorzystuje surowe cukinie, a szukałam takowego ostatnio : D Jak dla mnie must eat! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia jest dobra chyba w każdej postaci! Fajny przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolorki, świetna przepis na surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna sałatka :) Lubię cukinię na surowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!