10 sierpnia 2013

Polędwiczki w sosie z tymiankiem.



Soczyste polędwiczki w sosie tymiankowym, szybkie i proste w przygotowaniu - jak zawsze :) 






Składniki :                                                                                            ( 3 - 4 porcje )

* 1 polędwica wieprzowa, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 
* 2 łyżki posiekanego tymianku, 
* 2 łyżki wody, 
* 1 łyżeczka maki kukurydzianej, 
* łyżka kwaśnej śmietany, 

Przygotowanie : 

Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na centymetrowe plastry.
Każdy kawałek delikatnie rozgnieć ręką, oprósz solą i pieprzem. 

Na patelni ( najlepiej taką do  której  masz pokrywkę ) rozgrzej 2 łyżki oliwy, ułóż polędwiczki i  obsmaż na rumiano ( około 4 minut z każdej strony ), dodaj wino i  posiekany tymianek. 
Przykryj i duś na wolnym ogniu około 15 minut, wyjmij mięsko z sosu i odłóż na talerz. 
W szklance zmieszaj 2 łyżki  wody i  łyżeczkę mąki kukurydzianej, dodaj  do  sosu, zmieszaj i  zagotuj.
Dodaj  śmietanę i  mięso. 






1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!