Soczyste polędwiczki w sosie tymiankowym, szybkie i proste w przygotowaniu - jak zawsze :)
Składniki : ( 3 - 4 porcje )
* 1 polędwica wieprzowa,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki oliwy,
* 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
* 2 łyżki posiekanego tymianku,
* 2 łyżki wody,
* 1 łyżeczka maki kukurydzianej,
* łyżka kwaśnej śmietany,
Przygotowanie :
Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na centymetrowe plastry.
Każdy kawałek delikatnie rozgnieć ręką, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni ( najlepiej taką do której masz pokrywkę ) rozgrzej 2 łyżki oliwy, ułóż polędwiczki i obsmaż na rumiano ( około 4 minut z każdej strony ), dodaj wino i posiekany tymianek.
Przykryj i duś na wolnym ogniu około 15 minut, wyjmij mięsko z sosu i odłóż na talerz.
W szklance zmieszaj 2 łyżki wody i łyżeczkę mąki kukurydzianej, dodaj do sosu, zmieszaj i zagotuj.
Dodaj śmietanę i mięso.
Apetycznie :)
OdpowiedzUsuń