2 sierpnia 2013

Pieczony pstrąg.

Piątek z rybą V.

Dziś jedna z moich ulubionych ryb - pstrąg.
Pieczony w papierze razem z warzywami, przygotowany w jeden z najzdrowszych sposobów. 





Składniki :                                                                                              ( 2 porcje )

* 2 pstrągi ( u  mnie tęczowe ), 
* 6 plasterków cytryny, 
* 2 szalotki, 
* garść szpinaku, 
* 1/2 czerwonej papryki, 
* 1/2 żółtej papryki, 
* 2 łyżki oliwy z oliwek, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 

Przygotowanie : 

Pstrągi wypatrosz, umyj i  osusz ręcznikiem papierowym, w rozcięcie pod brzuchem włóż po 3 plasterki cytryny.
Szalotki pokrój w półplasterki, oczyszczoną paprykę w cienkie paseczki.
Na dwóch sporych kawałkach papieru do pieczenia ( możesz zastąpić folią aluminiową - błyszczącą stroną do ryby ) ułóż po połowie szpinaku i papryki, przygotowaną rybę.
Posyp szalotkami i  skrop oliwą z oliwek, zawiń papier tak  aby rybą została zamknięta jak w sakiewce.
Wstaw rybę do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i piecz 25 minut.
Rybę podawaj zaraz po przygotowaniu posypaną natką pietruszki. 






4 komentarze:

  1. Musi być fantastyczny! Nie robiłam jeszcze w takiej wersji,ale pieczony w piekarniku z czosnkiem i natką pietruszki bardzo mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny!! Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też najbardziej lubię pstrąga, Twój jest śliczny kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne zdjęcia!
    ... i baardzo apetycznie wygląda ta ryba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!