Dziś jedna z moich ulubionych ryb - pstrąg.
Pieczony w papierze razem z warzywami, przygotowany w jeden z najzdrowszych sposobów.
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 pstrągi ( u mnie tęczowe ),
* 6 plasterków cytryny,
* 2 szalotki,
* garść szpinaku,
* 1/2 czerwonej papryki,
* 1/2 żółtej papryki,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki natki pietruszki,
Przygotowanie :
Pstrągi wypatrosz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym, w rozcięcie pod brzuchem włóż po 3 plasterki cytryny.
Szalotki pokrój w półplasterki, oczyszczoną paprykę w cienkie paseczki.
Na dwóch sporych kawałkach papieru do pieczenia ( możesz zastąpić folią aluminiową - błyszczącą stroną do ryby ) ułóż po połowie szpinaku i papryki, przygotowaną rybę.
Posyp szalotkami i skrop oliwą z oliwek, zawiń papier tak aby rybą została zamknięta jak w sakiewce.
Wstaw rybę do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i piecz 25 minut.
Rybę podawaj zaraz po przygotowaniu posypaną natką pietruszki.
Musi być fantastyczny! Nie robiłam jeszcze w takiej wersji,ale pieczony w piekarniku z czosnkiem i natką pietruszki bardzo mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny!! Warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię pstrąga, Twój jest śliczny kolorowy :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń... i baardzo apetycznie wygląda ta ryba :)