12 sierpnia 2013

Kurczak z estragonem.


Przepyszny kurczak w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. U mnie są nóżki / udka, ale możesz użyć też piersi, albo  całego kurczaka ( pokrojonego oczywiście :P ). 




Składniki :                                                                  ( 2 porcje )


* 2 udka z kurczaka ( ja mam 5 nóżek, bo jakoś tak się złożyło ), 
* łyżka oliwy, 
* 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
* 10 gałązek  estragonu ( możesz zastąpić łyżką suszonego ), 
* 3 łyżki kwaśnej śmietany, 

Przygotowanie : 

Kurczaka umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor, zdejmij z patelni do  naczynia żaroodpornego.
Na patelnie wlej bulion, dodaj połowę estragonu, zagotuj i dolej do kurczaka.
Wstaw do  nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 25 minut.
Sos wylej na patelnie, dodaj śmietanę resztę estragonu ( bez łodyżek ), pogotuj chwilę. 

Gotowe ! 



4 komentarze:

  1. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie mój smak, chętnie bym takiego kurczaczka zjadła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszny i delikatny ! Polecam z całego serca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!