Przepyszny kurczak w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. U mnie są nóżki / udka, ale możesz użyć też piersi, albo całego kurczaka ( pokrojonego oczywiście :P ).
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 udka z kurczaka ( ja mam 5 nóżek, bo jakoś tak się złożyło ),
* łyżka oliwy,
* 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
* 10 gałązek estragonu ( możesz zastąpić łyżką suszonego ),
* 3 łyżki kwaśnej śmietany,
Przygotowanie :
Kurczaka umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor, zdejmij z patelni do naczynia żaroodpornego.
Na patelnie wlej bulion, dodaj połowę estragonu, zagotuj i dolej do kurczaka.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 25 minut.
Sos wylej na patelnie, dodaj śmietanę resztę estragonu ( bez łodyżek ), pogotuj chwilę.
Gotowe !
Aż mi ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńMniam, super przepis:)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE
zdecydowanie mój smak, chętnie bym takiego kurczaczka zjadła ! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i delikatny ! Polecam z całego serca :)
OdpowiedzUsuń