14 stycznia 2014

Zapiekanka makaronowa z szynką i grzybami. / Pasta bake with ham & mushroom.


Pyszna zapiekanka makaronowa z szynką i grzybami.
Idealny obiad na środek tygodnia :P przygotowanie zajmie Ci 20 minut, reszta to tylko pieczenie. 


Delicious pasta bake with ham and mushrom.
Parfect dinner for middle week : praparation makes only 20 minutes, rest is just baking. 





Składniki :                                                ( 3-4 porcje ) 


* 250 g ulubionego makaronu, 
* 2 łyżki masła, 
* 100 g małych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki, 
* 100 g szynki, pokrojonej w kostkę,
* garść pokrojonego grubego szczypioru, 
* 50 ml mleka, 
* 25 g mąki, 
* 70 g żółtego sera, starty, 

Przygotowanie :

Makaron ugotuj al dente i odcedź. 
W między czasie na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i podsmaż na rumiano, zdejmij z patelni.
Na tą samą patelnie dodaj drugą łyżkę masła i połowę szczypioru podsmażaj przez minutę.
W szklance zmieszaj mleko z mąką tak aby  nie było grudek, wylej na patelnie i  gotuj przez około 2 minuty dodaj szynkę i większość sera, przypraw solą i pieprzem, zmieszaj. 

W naczyniu żaroodpornym zmieszaj makaron, pieczarki i sos z patelni, posyp pozostałym szczypiorem i serem.
Wstaw do  nagrzanego piekarnika i  piecz przez 20 minut ( do czasu aż wierzch się przypiecze ). 


Smacznego ! 




Ingrediens :                                                   ( 3-4 portions )

* 250 g favorite pasta, 
* 2 tbsp butter, 
*100 g small mushroom, 
* 100 g ham, cubed, 
* handful of sliced spring onions, 
* 50 ml milk, 
* 25 g flour, 
* 70 g cheese, grated, 

Preparation : 

Cook pasta al dente and drain.
In the meantime, heat the butter in frying pan, add the mushrooms and sauté until browned, remove from pan.
In the same frying pan put second tablespoon of butter and half onions fry for a minute.
In a cup, mix milk with flour to no lumps, pour in the pan and cook for about 2 minutes add ham and most of the cheese, season with salt and pepper and mix.
In a casserole, mix pasta, mushrooms and sauce from the pan, sprinkle with the remaining chives and cheese.
Put into preheated oven and bake for 20 minutes ( until golden of top ).


Enjoy it!




4 komentarze:

  1. Fajnie Ci to wyszło, wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego sera żółtego używasz? Bo wszystkie jakich ja używałam nie zbrązowiały się a jedynie rozdzielały się na tłuszcz i wodę.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudowne połączenie produktów:) jestem jak najbardziej na tak:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Veroniqe musisz zwrócić uwagę na to jaki ser wybierasz... Tanie sery ( np 9.99 /kg ) z serem nie mają z serem za wiele wspólnego - niestety.

    Ja zazwyczaj kupuje cheddar holenderski ale tylko dlatego, że go lubię :)
    Ważne jest aby ser miał jak najwięcej mleka w składzie ( na dobry ser powinno być okolo 10 l / kg sera ), unikać trzeba tych z tłuszczami roślinnymi.

    Mama nadzieję, że pomogłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!