12 maja 2014

Zdrowe pancakesy / Healthy pancakes.

Pyszne i  zdrowe śniadanie dla wszystkich  fanów placków i naleśników :) Idealne kiedy  mamy  trochę więcej  czasu na przygotowania -  na przykład w weekend!
Ja swoimi podzieliłam się z synem ( rocznym ) i zajadał się nimi! 


Delicious and healthy breakfast for all fans of pies and pancakes :) perfect when we have a little more time to prepare breakfast - in weekend for example!
 I shared with my son ( one year old ) and he like them!




Składniki :                                                       ( na około 10 sztuk  - porcja dla 2 - 3 osób )

* 80 g płatków owsianych,
* 100 g  mąki pełnoziarnistej,
* 1 jajko,
* 2 łyżki syropu klonowego,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 jogurt grecki ( 170 g ),

Ingredients:                                                ( for about 10 pancakes - serving for 2 - 3 persons ) 

* 80 g oats, 
* 100 g wholemeal flour, 
* 1 egg, 
* 2 tbsp maple syrup,
* 1 tsp baking powder, 
* 1 Greek yogurt (170 g),



Przygotowanie :

Płatki owsiane zmiel w blenderze na mąkę, zmieszaj z mąka i proszkiem do pieczenia.
W misce roztrzep jajko, dodaj  jogurt, syrop klonowy zamieszaj.
Połącz suche składniki z mokrymi -gdyby ciasto  było za gęste dodaj odrobinę wody lub mleka.

Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnie, nakładaj po łyżce ciasta i  smaż około 2-3 minut, przewróć i  smaż minutę.

Ja padałam swoje z odrobiną syropu klonowego i siekanymi orzechami laskowymi, ale możesz dodać świeże owoce, jogurt, serek wiejski - co  lubisz ;)

Preparation: 

Grind oats in blender until you get flour, mix with wholemeal flour and baking powder. 
Beat egg in a bowl add the yogurt, maple syrup and stir. 
Combine dry ingredients with wet - if the batter is too thick add a little bit of water or milk. 

Preheat a non-stick frying pan, put a spoonful of dough and fry for about 2-3 minutes, flip and cook one more minute. 


I served mine with maple syrup and chopped hazelnuts, but you can add fresh fruit, yogurt, cottage cheese - what you like ;)

2 komentarze:

  1. czy zamiast greckiego jogurtu moze byc jogurt na typ greckiego i czy zamiast syropu klonowego moze byc miod??? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Agnieszka. Tylko prosze pamietaj, ze jogurt typu greckiego ma zazwyczaj duzo cukru ;)
      Miod jak najbardziej - ja daje syrop klonowy, bo za miodem nie przepadam :)

      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!