24 maja 2014

Pieczone wielkie pulpety./ Giant baked meatballs.



Gigantyczne pieczone pulpety.
Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo
 czasu a efekt jest  pyszny. 

Porcja dla 4 głodnych osób. 

* oryginalny przepis pochodzi z taste.com.au







Giant baked meatballs. 

Prepare this dish doesn't take a lot of time and effect is delicious. 
Serves 4 hungry people. 


* The original recipe comes from taste.com.au

Składniki : 


* 500 g mielonej  wołowiny, 

* 1/2 startej cebuli, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
* 2 łyżki posiekanej  mięty, 
* 3 czubate łyżki bułki tartej, 
* 1 jajko, 
* 2 łyżki oliwy do  smażenia, 
* 400 g  passaty ( możesz zastąpić sosem pomidorowym ), 
* makaron dla 4 osób, 
* kawałek parmezanu, 

Ingredients: 


* 500 g ground beef, 

* 1/2 grated onion, 
* 2 cloves garlic, 
* 2 tbsp chopped parsley, 
* 2 tbsp chopped mint, 
* 3 heaped tbsp bread crumbs, 
* 1 egg, 
* 2 tbsp olive oil for frying 
* 400 g passata (you can substitute tomato sauce), 
* pasta for 4 people 
* piece of Parmesan cheese,



Przygotowanie : 


Mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, posiekaną mięte, bułkę tartą, jajko zmieszaj dokładnie.
Podziel wszystko na na 4 części i  z każdego kawałka uformuj dużego, lekko spłaszczonego pulpeta.
Na dużej patelni ( najlepiej takiej z przykrywką i  żaroodpornej ) rozgrzej oliwę i  obsmaż pulpety z każdej  strony.
Pulpety zalej  sosem, przykryj pokrywka i  wstaw do  nagrzanego  do 160 stopni piekarnika.

* Jeżeli  nie masz takiej  patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj.
Zapiekaj przez około 20  minut -  aż będą ugotowane w środku. 

W między czasie ugotuj makaron. 
Podawaj z  makaronem i lekko posypane tartym parmezanem. 


Preparation: 

Mix meat, onions, squeezed garlic, parsley, chopped mint, bread crumbs and egg. 
Share into 4 pieces and shape each piece into a large, slightly flattened meatball. 
In a large skillet (preferably one with a lid and heat-resistant) heat the oil and fry meatballs on each side. 
Pour meatballs over with passata, cover and put in the preheated to 160 degrees oven. 
* If you don't have heat-resostant pan use casserole dish with cover. 
Bake for about 20 minutes - until meatballs are cooked in the middle. 
In the meantime, cook the pasta. 
Serve with pasta sprinkled with grated parmesan cheese.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!