13 maja 2014

Sałatka z wędzonym łososiem i szparagami.

Kolejna moja propozycja na idealną sałatkę na lunch.
Tym razem z łososiem, szparagami i  słonecznikiem z dodatkiem sosu musztardowo-jogurtowego.
Smaczna, zdrowa i wiosenna a że sezon na szparagi w pełni szkoda nie spróbować !

Poleca się na lunch :D 



Składniki : 


* 120 g  szparagów,

* 150 g  sałaty lodowej, podzielonej na kawałki, 
* 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki, 
* 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, 
* 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona, 
* 3 łyżki prażonych  ziaren słonecznika, 
* 120 g  wędzonego łososia, podzielonego na kawałki, 
* 3 łyżki  jogurtu naturalnego / greckiego,
* 1 łyżeczka musztardy, 

* sól, pieprz, 



Przygotowanie : 

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, wrzuć na lekko osolony wrzątek i  gotuj 5 minut, odcedź, osusz i  pokrój na 3 cm kawałki.

W  malej  miseczce / szklance zmieszaj  jogurt z musztardą ewentualnie dopraw do  smaku solą i pieprzem. 


W dużej  misce zmieszaj, sałatę, cebulę, ogórka konserwowego, selera, słonecznika, szparagi  i  łososia.
Dodaj  sos* i  wymieszaj.

Wcinaj ! 


*Jeżeli  planujesz zabrać sałatkę do  pracy / na uczelnię sos dodaj  chwilę przed jedzeniem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!