Dziś przepis na pyszne curry ( i proste oczywiście ) z papryką, bakłażanem, brokułami i kurkami... Jeśli mam być szczera nie bardzo wiem gdzie w UK można kupić kurki, czasem jedynie uda mi się znaleźć kilka w lesie :( Kilka lat temu widziałam jakieś na weekendowym targu jednak cena była ogromna - jeśli wiecie gdzie można je kupić dajcie mi znać.
"Upolowałam" trochę w polskim sklepie, była jajecznica ( obowiązkowo ) no i jest TO :)
Składniki :
* 2-3 podudzia z kurczaka, bez skóry i kości,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 cebula, pokrojona w kostkę,
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
* 1/2 - 1 papryczki chili, drobno posiekanej,
* 1 łyżka czerwonej pasty curry,
* 1/2 zielonej papryki,
* 1/2 bakłażana,
* 1 puszka mleka kokosowego,
* 150 ml wody,
* 100 g kurek,
* 1/2 brokuła,
* 2-3 łyżki kolendry, drobno posiekanej,
Przygotowanie :
Podudzia z kurczaka pokrój na kawałki ( około 1.5 cm na 1.5 cm ).
Na patelni z wysokim brzegiem lub w dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor, dodaj cebulę, czosnek, chili i podsmaż przez chwilę.
Dodaj pastę curry i dokładnie zmieszaj, dorzuć paprykę i bakłażana, podsmaż jeszcze chwilkę.
Zalej mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj brokuły, kurki i wodę jeżeli sos będzie gęsty gotuj przez około 10 minut.
Dodaj kolendrę, wymieszaj.
Podawaj z ryżem :)
mniam! kocham curry! musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. U mnie dzisiaj było curry klasyczne :) Nie przyszło mi jeszcze do głowy żeby do curry dodać kurki, ciekawa jestem jak smakuje. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń