26 września 2014

Quesadillas z kurczakiem, papryką i czerwoną fasolą.

My na prawdę lubimy kuchnie meksykańską, wszystkie te pyszności :) burito, fajitasy i enchilady... mmm :) 
Pamiętacie moj przepis na quesadillas z wołowiną? Dziś mam dla Was bardzo proste kurczakowe quesadillas z papryką i czerwoną fasolą. Przygotowanie zajmie około 30 minut a koniec końców quesadillas wychodzą na prawdę pyszne. Takie proste i takie dobre :) 


Składniki:                                                              ( 2-3 porcje )

* 2 piersi z kurczaka,
* 1 czerwona cebula, obrana, pokrojona w półplasterki,
* 2 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w paseczki,
* 150 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki,
* 250 g tartej mozzarelli,
* 4 łyżeczki przyprawy do fajitas lub podobnej,
* 2 łyżki oliwy,
* 4-5 dużych tortilli, ja użyłam pełnoziarnistych,
* sól,




Przygotowanie :

Piersi  umyj, przekrój na pół i włóż do  garnka z wodą z 1/2 łyżeczki soli.
Zagotuj i gotuj przez 15 minut.
W między czasie rozgrzej  łyżkę oliwy na patelni, podsmaż cebulę i  papryki z 2 łyżeczkami przyprawy do tortilli, do czasu aż będą miękkie.
Przełóż do miski.
Wyjmij kurczaka z wody i ostudź.
Pokrój mięso na mniejsze kawałki i zmieszaj z pozostałymi 2 łyżeczkami przyprawy.
Rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż kurczaka przez kilka minut.
Do miski dodaj kawałki kurczaka i odsączoną czerwoną fasolę, dobrze zmieszaj.

Rozgrzej  dużą patelnie lub elektryczny grill, jeśli taki masz.
Na połowie tortilli ułóż mięso z warzywami a na drugiej połowie ser, przełóż na patelnie lub grill.
Gdy ser zacznie się roztapiać złóż tortille na pół i delikatnie podgrzej z obu stron.
Powtórz aż skończą się składniki.
Gotowe tortille pokrój w trójkąty ( 4 z jednej tortilli ) i od razu podawaj z salsą lub guacamole.




2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!