15 stycznia 2016

Jednogarnkowy gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką.

Gulasz jednogarnkowy, Gulasz wołowy, Gulasz wołowy z ziemniakami, beef goulash Zimą, gdy za oknem szaro ( ewentualnie biało ), mokro i zimno, często mam ochotę na jedzenie, które dobrze mnie ogrzeje... Na pierwszy ogień zazwyczaj leci  curry ( na przykład Tikka masala ), ale mam też innych faworytów... szczególnie lubię dania jednogarnkowe! Doskonałym przykładem jest  gulasz z łopatki z ziemniakami czy indyk z batatami.
Dziś dołącza do  nich  kolejne danie jednogarnkowe :) Wołowina z ziemniakami !

Spróbujcie koniecznie :)

Wszystko  możecie przygotować wcześniej a np po powrocie z pracy tylko do piekarnika ! 




Składniki : 

* 600 g chudej  wołowiny, pokrojonej w dużą kostkę, 
* 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
* 1/2 - 1 łyżeczki pikantnej papryki, 
* 1 łyżeczka suszonego tymianku, 
* szczypta soli i pieprzu, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na 6 części, 
* 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w skośne kawałki o grubości około 1 cm, 
* 1 -2 cebule, obrane i pokrojone na 4 części, 
* 2 łyżki  koncentratu pomidorowego, 
* 3 ząbki czosnku, obrane, 
* 2 liście laurowe, 
* 4 ziarna ziela angielskiego, 
* 5 ziaren pieprzu, 
* 450  ml bulionu, 



Przygotowanie :

W misce zmieszaj oliwę, obie papryki, tymianek, szczyptę soli i pieprzu, dorzuć mięso dokładnie wymieszaj. Zakryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny ( najlepiej na noc ).

Do  naczynia żaroodpornego włóż mięso i wszystkie pozostałe składniki.


Wstaw do  piekarnika i piecz około 1,5 godziny w 170  stopniach.
Po tym czasie zarówno mięso jak i warzywa powinny być mięciutkie. 


Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!