Uwielbiam takie obiady i często to powtarzam. Jako mama dwulatka nie zawsze mam czas żeby "stać" w kuchni i gotować, powstają wtedy przepisy na dania, które albo robią się same, albo można je przygotować w kilkanaście minut...
Taki właśnie jest ten makaron z szynką i brokułami.
Jego przygotowanie w zasadzie zajmuje tyle co ugotowanie makaronu - spróbujcie koniecznie !
Receptura na ten makaron pochodzi z brytyjskiego wydania magazynu "GoodFood" - styczeń 2016.
Składniki : ( 4 porcje )
* 300 g makaronu, ja użyłam muszelek( conchuglie ),
* 1 główka brokuła, pokrojoną na różyczki,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 2 ząbki czosnku, rozgniecione,
* 250 g szynki, pokrojonej w dużą kostkę,
* 300 ml śmietany 18%,
* 1 łyżeczka musztardy,
* 140 g tartego sera żółtego np czedara,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj wg zaleceń producenta dodając brokuły na 4 ostatnie minuty.
Odcedź i odstaw.
W między czasie przygotuj sos.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę aż zmięknie, dorzuć czosnek i podsmażaj przez kolejną minutę.
Dodaj szynkę, śmietanę i musztardę, zagotuj
Dodaj ugotowany wcześniej makaron z brokułami, dodaj tarty ser i dokładnie wymieszaj.
Przypraw do smaku solą i pieprzem.
I love pasta, it look nice and taste good:)
OdpowiedzUsuń