28 lutego 2016

Malinowe scones - cudowne śniadaniowe bułeczki.


O bułeczkach scones pisałam przy okazji przepisu na te dyniowe -  są świetne na śniadanie lub do kawy, dość zbite i słodkie - bardzo sycące :)

Tym razem przygotowałam je z dodatkiem malin i białej czekolady. Cudowne połączenie ! 


 Przed chłodzeniem ciasto dzieli się na dwie części i nie trzeba  wykorzystywać od razu całego ciasta. Druga część może poleżeć sobie w lodówce przez dwa kolejne dni i znów możecie upiec pyszne scones ( na śniadanie z samego rana... takie jeszcze ciepłe z mlekiem mmm... ) w końcu to tylko 15 minut w piekarniku :) 





 No i są fantastyczne, serio! 


Koniecznie musicie spróbować, tym bardziej, że ich przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut. 



Składniki :                                                      ( na 16 sztuk ) 


- szklanka - 250 ml ;) 


* 4 szklaki mąki, 
* 2/3 szklanki cukru, 
* 2 łyżeczki  proszku do pieczenia, 
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 230 g  zimnego masła,
* 1 szklanka białych drobinek czekoladowych lub pokrojonej w kawałki białej czekolady, 
* 1 szklanka kwaśnej śmietany, 
* 2 duże jajka, 
* 4 łyżeczki  ekstraktu migdałowego, 
* 1 szklanka malin, 
* 1 jako + 2 łyżki wody, do posmarowania, 
* 1/2 szklanki drobinek  czekoladowych lub białej / gorzkiej czekolady do dekoracji, - u  mnie " pierwsza partia " była z białą, druga z deserową czekoladą . 


Przygotowanie : 

W dużej  misce zmieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i  sól.
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj do miski  masło zagnieć palcami.

Dodaj drobinki czekoladowe i  wymieszaj.

W osobnej misce zmieszaj kwaśną śmietanę, jajka, i ekstrakt migdałowy.

Połącz zawartość obu misek i  delikatnie za pomocą szpatułki zmieszaj z malinami - część z nich się rozpadnie, nie przejmuj się tym.

Delikatnie podziel  ciasto na dwie równe części ( będzie się kleiło ), uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

Wyjmij ciasto  z lodówki * i z każdej kuli na wysypanej mąką stolnicy lekko ugniatając uformuj okrąg o grubości około 2 cm i średnicy około 15 cm. Ostrym nożem pokrój okrąg na 8 trójkątnych  kawałków.

Przełóż bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp około 3 cm między kawałkami.

Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut - do czasu aż będą zarumienione na wierzchu.

Odstaw do  ostygnięcia.

W kąpieli wodnej  rozpuść pozostałą czekoladę i polej  nią bułeczki.

* gotowe ciasto możesz przechowywać w lodówce do  2 dni, nie musisz piec wszystkich na raz ;) 

3 komentarze:

  1. Próbowałyśmy tylko scones z zieloną herbatą, ale jesteśmy wielkimi fankami malin więc Twoje muszą być przepyszne! Koniecznie upieczemy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!