Sałatka, którą kilka dni temu widzieliście na moim instragramie @jusia_gotuje a także na moim fan page'u na facebooku @Jusia Gotuje.
Pyszna, wiosenna, mega świeża i bardzo prosta w przygotowaniu. No i są moje ukochane szparagi ;)
Jeśli nie możecie znaleźć izraelskiego kuskusu zastąpcie go kuskusem, drobnym makaronem np orzo lub ryżem,
Niestety w Polsce trochę trudno dostać kuskus izraelski... można go znaleźć w sklepach z produktami koszernymi lub online np TUTAJ :)
W Anglii możecie go kupić między innymi w Sainsbury's , Tesco czy Waitrose pod nazwą "Giant couscous".
Składniki: ( 2 porcje )
* 120 g izraelskiego kuskusu,
* pęczek szparagów, twarde końcówki odłamane (same złamią się w odpowiednim miejscu) lub odkrojone,
* pęczek rzodkiewek, bez zieleniny,
* 1/2 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* łyżka soku z cytryny,
* łyżka posiekanej mięty,
* łyżka posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki,
* sól i pieprz,
Przygotowanie:
Szparagi potnij na 3 centymetrowe kawałki, rzodkiewki pokrój na połówki chyba że są małe, przypraw solą i pieprzem, polej łyżką oliwy i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 20 minut - do czasu aż warzywa będą miękkie ale nadal chrupiące. Podczas pieczenia przewróć warzywa kilka razy.
Kuskus ugotuj w osolonej wodzie razem z groszkiem przez koło 6 minut, odcedź i przelej zimną wodą.
W misce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, mięte, rzeżuchę, dużą szczyptę soli i pieprzu, dodaj ugotowany wcześniej kuskus i groszek a także szparagi z rzodkiewkami i delikatnie zmieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)