2 czerwca 2016

Sałatka z kuskusu izraelskiego z pieczonymi rzodkiewkami i szparagami.


Sałatka, którą kilka dni temu widzieliście na moim instragramie @jusia_gotuje a także na moim fan page'u na facebooku @Jusia Gotuje

Pyszna, wiosenna, mega świeża i bardzo prosta w przygotowaniu. No i są moje ukochane szparagi ;)



Jeśli nie możecie znaleźć izraelskiego kuskusu zastąpcie go kuskusem, drobnym makaronem np orzo lub ryżem, 

Niestety w Polsce trochę trudno dostać kuskus izraelski... można go znaleźć w sklepach z produktami  koszernymi  lub online np TUTAJ :) 

W Anglii możecie go kupić między innymi w Sainsbury's , Tesco czy Waitrose pod nazwą "Giant couscous".  




Składniki:                                                                          ( 2 porcje ) 

* 120 g izraelskiego kuskusu,
* pęczek szparagów, twarde końcówki odłamane (same złamią się w odpowiednim miejscu)  lub odkrojone,
* pęczek rzodkiewek, bez zieleniny,
* 1/2 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* łyżka soku z cytryny,
* łyżka posiekanej mięty,
* łyżka posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki,
* sól i pieprz,



Przygotowanie:

Szparagi potnij na 3 centymetrowe kawałki,  rzodkiewki pokrój na połówki chyba że są małe, przypraw solą i pieprzem, polej łyżką oliwy i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 20  minut - do czasu aż warzywa będą miękkie ale nadal chrupiące. Podczas pieczenia przewróć warzywa kilka razy. 

Kuskus ugotuj w osolonej wodzie razem z groszkiem przez koło 6 minut, odcedź i przelej zimną wodą.

W misce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, mięte, rzeżuchę, dużą szczyptę soli i pieprzu, dodaj ugotowany wcześniej  kuskus i groszek a także szparagi z rzodkiewkami i delikatnie zmieszaj. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!