Makaron soba to, zaraz obok udonu i somenu, jeden z najbardziej znanych japońskich noodli.
Podstawowym składnikiem makaronu powinna być mąka gryczana ( około 75 % ), dalej mąka pszenna, ryżowa bądz ziemniaczana.
Przy zakupie koniecznie zwróćcie uwagę na to ile procent stanowi mąka gryczana, gdyż producenci często nas oszukują i maka gryczana zamiast być głównym składnikiem jest jedynie dodatkiem :(
Makaron gryczany ma wiele zalet :) Jeśli nie zawiera mąki pszennej jest to opcja bezglutenowa, także osoby na diecie gluten-free spokojnie mogą się zajadać :)
Jest tez bogaty w białko, błonnik, witaminę B i E, magnez, cynk, żelazo, fosfor, miedz i potas.
W gryce znajdziemy także flawonoidy, które pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd skory ;)
Jeśli nie wiecie w jakiś sposób można przygotować danie z makaronem soba poniżej fajna ( mam nadzieje ) propozycja.
Na blogu znajdziecie tez przepis na pyszne stir fry z makaronem gryczanym - O TU ;)
Musicie spróbować :)
Składniki: ( 2 porcje )
* 2 łyżki oliwy,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 1 łyżka miodu,
* 1/2 - 1 papryczka chili, drobno posiekana,
* 2 pojedyncze piersi z kury,
* 140 g makaronu gryczanego soba,
* 130 g szparagów, twarde końcówki odłamane, pokrojone na 3 cm kawałki,
* 150 -170 g warzyw - u mnie fasolka szparagowa pokrojona w paski, groszek, groszek cukrowy i brokuły, świetnie sprawdzi się też kolorowa papryka,
* 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki,
* 2 jajka,
Przygotowanie :
Piersi z kurczaka pokrój w małe paski.
W misce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i chili, dodaj kurczaka, zmieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki.
Dobrze nagrzej dużą patelnie, wrzuć kurczaka i smaż przez około 4 minuty.
Dodaj warzywa i smaż około 7 - 9 minut, do czasu aż będą miękkie ale wciąż chrupiące.
W między czasie makaron soba zalej wrzątkiem i gotuj wg zaleceń z opakowania, średnio około 5 minut.
Dodaj odcedzony makaron na patelnie i zmieszaj.
Przygotowanie jajka w koszulce :
Jajka pojedynczo wbij do szklanki.
W sporym garnku zagotuj osoloną wodę, zrób wirek i wlej jajko w sam środek.
Gotuj około 1 minuty, wyłów i włóż na chwilkę do zimnej wody.
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)