11 czerwca 2016

Risotto z bobem.


Risotto z bobem - bardzo sycące i mega smaczne.

Samo przygotowanie nie jest trudne a jedynie wymaga czasu i cierpliwości i samoopanowania aby nie zjeść całego bobu wcześniej :P

Koniecznie spróbujcie :) 




Składniki:                                                               ( 2 porcje )

* 130  g  ryżu do  risotto np arborio,
* 1 średnie  wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę, 
* 1 łyżka masła,
* około 750 - 1000 ml gorącego bulionu warzywnego,
* 150 -200 g  bobu,
* 30 g tartego parmezanu,
* 1 łyżka posiekanego koperku,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka cukru,


Przygotowanie :

Bób wrzuć do wrzątku z dodatkiem półtora łyżeczki soli i łyżeczki cukru. 
Gotuj około 4-5 minut ( od czasu zagotowania ), odcedź i  przelej  zimną wodą, odstaw do  ostygnięcia i  obierz ze skórek. 

Na dużej patelni rozgrzej  łyżkę masła, dodaj  cebulę i  smaż przez chwilę, do  czasu aż będzie miękka ( nie przypal ;).
Dodaj  ryż i cały czas mieszając podsmażaj aż stanie się szklisty.

Dolej łyżkę wazową bulionu ( pamiętaj  aby bulion cały czas był gorący ), cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu do czasu aż bulion się wchłonie. 

Wtedy  dodaj kolejną łyżkę bulionu, mieszaj, gdy wywar się wchłonie dolej  kolejną porcje i tak do  czasu aż ryż będzie miękki - około 25 minut. 

Dodaj parmezan, koperek i bób, zmieszaj. 

Przypraw do  smaku  solą i pieprzem. 

Podawaj zaraz po przygotowaniu. 

1 komentarz:

  1. Widzę, że na blogu bardzo sezonowo :)) Nie przepadam za bobem, lecz w tej wersji wygląda bardzo na plus! :) Może się skuszę ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!