11 czerwca 2016
Risotto z bobem.
Risotto z bobem - bardzo sycące i mega smaczne.
Samo przygotowanie nie jest trudne a jedynie wymaga czasu i cierpliwości i samoopanowania aby nie zjeść całego bobu wcześniej :P
Koniecznie spróbujcie :)
Składniki: ( 2 porcje )
* 130 g ryżu do risotto np arborio,
* 1 średnie wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 1 łyżka masła,
* około 750 - 1000 ml gorącego bulionu warzywnego,
* 150 -200 g bobu,
* 30 g tartego parmezanu,
* 1 łyżka posiekanego koperku,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka cukru,
Przygotowanie :
Bób wrzuć do wrzątku z dodatkiem półtora łyżeczki soli i łyżeczki cukru.
Gotuj około 4-5 minut ( od czasu zagotowania ), odcedź i przelej zimną wodą, odstaw do ostygnięcia i obierz ze skórek.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż przez chwilę, do czasu aż będzie miękka ( nie przypal ;).
Dodaj ryż i cały czas mieszając podsmażaj aż stanie się szklisty.
Dolej łyżkę wazową bulionu ( pamiętaj aby bulion cały czas był gorący ), cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu do czasu aż bulion się wchłonie.
Wtedy dodaj kolejną łyżkę bulionu, mieszaj, gdy wywar się wchłonie dolej kolejną porcje i tak do czasu aż ryż będzie miękki - około 25 minut.
Dodaj parmezan, koperek i bób, zmieszaj.
Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Widzę, że na blogu bardzo sezonowo :)) Nie przepadam za bobem, lecz w tej wersji wygląda bardzo na plus! :) Może się skuszę ;))
OdpowiedzUsuń