20 czerwca 2016

Zupa krem ze szparagów i groszku z jajkiem w koszulce.


W przygotowaniu mam dla Was jeszcze kilka przepisów ze szparagami... Wszystko nie tylko dlatego, że prawdziwie je uwielbiam ale też można je przygotować na wiele fantastycznych sposobów. 


Wiecie, że lubię tworzyć przepisy, które są proste i  szybkie w przygotowaniu, nie wymagają trudno dostępnych  składników a jednocześnie są smaczne i  domowe. 
Taka jest  właśnie dzisiejsza zupa-krem - pyszna i  bardzo prosta do przygotowania - w zasadzie wystarczy  15  minut :) 


Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i  zdecydujecie się spróbować. 

Polecam ! 

Składniki :                                ( 2 porcje ) 

* 1 łyżka masła, 
* biała część z 1 pora,  pokrojona w plasterki, 
* 2 szklanki bulionu  warzywnego, ja użyłam domowych  kostek  rosołowych z tego przepisu, 
* 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego, 
* szklanka groszku, mrożonego  lub świeżego, 
* 250 g  szparagów,  pokrojonych w kawałki, 
* 2 jajka, 
* 2 łyżki kwaśnej  śmietany, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

W garnku rozgrzej  dwie łyżki masła, dodaj  pora i  smaż przez 3 minuty często mieszając. 

Dodaj tymianek, bulion, szczyptę soli i pieprzu i  zagotuj. 

Do gotującego się wywaru wrzuć groszek i szparagi  gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. 


Gotową zupę zmiksuj na gładko. 

Przygotowanie jajka w koszulce: 


Jajka wbij do  szklanek ( każde osobno ).

W garnku  zagotuj wodę z  łyżeczką soli, mieszając zrób wirek, wlej jajko  ( jedno ) i  gotuj około 2-3 minut. 

Ostrożnie wyłów i przełóż na chwilę do zimnej wody. 

Tak samo ugotuj  drugie jajko. 



Zupę podawaj zaraz po przygotowaniu jajek z łyżką śmietany :) 

Smacznego ! 



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!