Pyszne szaszłyki w hiszpańskim stylu.
Wędzona papryka i chorizo nadają im wyjątkowego smaku.
Spróbujcie koniecznie !
Składniki : ( na około 15 sztuk w zależności od długości wykałaczek )
* 2 piersi z kury, pokrojone w dużą kostkę,
* 2 kolorowe papryki, pokrojone w dużą kostkę,
* 2 czerwone cebule, pokrojone w duże kawałki,
* 200 g chorizo, pokrojone w plasterki dość grube,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 łyżeczki wędzonej papryki,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
* długie wykałaczki do szaszłyków,
Przygotowanie:
Wykałaczki namoczyć wcześniej w wodzie.
W misce zmieszaj oliwę, wędzoną paprykę, dużą szczyptę soli i pieprzu, natkę pietruszki i czosnek.
Dodaj mięso piersi z kurczaka i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Na wykałaczki nadziewaj na zmianę warzywa, mięso i chorizo do czasu wykorzystania wszystkich składników.
Szaszłyki ułóż na niezbyt blisko węgla aby się nie spaliła i grilluj około 15 minut ( czas zależy od wielkości kawałków) co jakiś czas przywracając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)