17 grudnia 2017

Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Wellman.



W ubiegłym roku Pani Dorota Wellman współpracowała, razem z Karolem Okrasą, z siecią sklepów Lidl. 
Na stronie sklepu a także
w ich gazetkach promocyjnych można było znaleźć fantastyczne przepisy tych obojga. W jednej z gazetek znalazłam przepis Pani Doroty na śledzie z suszonymi grzybami.
Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. 

Nie wiem czy tradycyjne śledzie mogą się znudzić, ale jeśli po prostu macie ochotę na śledzie w innym wydaniu spróbujcie tych.


Składniki :                                                              ( 3 porcje ) 

* 500 g płatów śledziowych, pokrojonych na kawałki, 
* sól, pieprz, 
* 3 łyżki mąki pszennej, 
* oliwa do smażenia, 
* 300 g  suszonych grzybów ( podgrzybków lub borowików ), 
* oliwa z oliwek, 
* 3 cebule, pokrojone w pióra, 
* kilka gałązek tymianku, 
* 2 liście laurowe, 
* 3 ziarna ziela angielskiego, 



Przygotowanie : 

Grzyby opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości, odcedź i pokrój na cienkie paski. 

Śledzie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.

Podsmaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią. 
Ostudzone pokrój w 3-4 cm kawałki.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i zeszklij cebulę, dodaj pokrojone grzyby i smaż około 3 minut, dopraw solą i pieprzem.
Odstaw do wystygnięcia.

W słoiku układaj na zmianę kawałki śledzi z grzybami, dodając gałązkę tymianku, po każdej warstwie. Do słoika dołóż także liście laurowe i ziele angielskie.

Całość zalej oliwą z oliwek i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!