W ubiegłym roku Pani Dorota Wellman współpracowała, razem z Karolem Okrasą, z siecią sklepów Lidl.
Na stronie sklepu a także
w ich gazetkach promocyjnych można było znaleźć fantastyczne przepisy tych obojga. W jednej z gazetek znalazłam przepis Pani Doroty na śledzie z suszonymi grzybami.
w ich gazetkach promocyjnych można było znaleźć fantastyczne przepisy tych obojga. W jednej z gazetek znalazłam przepis Pani Doroty na śledzie z suszonymi grzybami.
Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu.
Nie wiem czy tradycyjne śledzie mogą się znudzić, ale jeśli po prostu macie ochotę na śledzie w innym wydaniu spróbujcie tych.
Składniki : ( 3 porcje )
* 500 g płatów śledziowych, pokrojonych na kawałki,
* sól, pieprz,
* 3 łyżki mąki pszennej,
* oliwa do smażenia,
* 300 g suszonych grzybów ( podgrzybków lub borowików ),
* oliwa z oliwek,
* 3 cebule, pokrojone w pióra,
* kilka gałązek tymianku,
* 2 liście laurowe,
* 3 ziarna ziela angielskiego,
Przygotowanie :
Grzyby opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości, odcedź i pokrój na cienkie paski.
Śledzie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.
Podsmaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Ostudzone pokrój w 3-4 cm kawałki.
Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i zeszklij cebulę, dodaj pokrojone grzyby i smaż około 3 minut, dopraw solą i pieprzem.
Odstaw do wystygnięcia.
W słoiku układaj na zmianę kawałki śledzi z grzybami, dodając gałązkę tymianku, po każdej warstwie. Do słoika dołóż także liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalej oliwą z oliwek i wstaw do lodówki na 2-3 dni.
Trochę skomplikowany przepis, ale zrobiłem i było warto!
OdpowiedzUsuńŚledzie wyglądają super!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń