16 października 2011

Risotto z warzywami. Kurczaczki.

Dziś przepis na risotto  z warzywami  i  kurczaczki :P Nie jest  to  takie  tradycyjne risotto, ale bardzo  smaczne :)


Składniki :


* 1 szklanka ryżu do  risotto Arborio ( można użyć zwykłego),
* 1 kostka rosołowa,
* 1 duża cebula,
* 1 czerwona papryka,
* 2 łyżki  natki pietruszki,
* 1 łyżka kurkumy,
* odrobina pieprzu,
* oliwa do  smażenia,


Przygotowanie :


Na rozgrzaną ( najlepiej  użyć głębokiej patelni  z pokrywką wtedy  nie musimy brudzić garnka) patelnię z oliwa wrzucamy  ryż (surowy!) i  podsmażamy  do momentu  aż stanie się szklisty ( około 5 minut ), dodajemy  drobno posiekaną cebulkę i  paprykę, podsmażamy. 
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej  wody i  dodajemy  do  ryżu. Gotujemy  pod przykryciem do  czasu  aż woda wsiąknie w ryż ( około  10  minut ). Pod koniec gotowania dodajemy  odrobinę pieprzu, natkę pietruszki  i  kurkumę, która nada potrawie piękny  kolor. Gotowe!


Do  ryżu polecam kurczaczki z sosem słodko  kwaśnym :P Ja zrobiłam swoje na patelni, gdyż nie miałam za wiele czasu, ale z piekarnika wychodzą pyszne !


Kurczaczki 


Składniki :


* 1 pierś z kurczaka, 
* sól, pieprz, papryka słodka, 
* 1 jajko, 
* bułka tarta,
* oliwa do  smażenie ( tylko w wersji  z patelni ),


Przygotowanie :


Pierś z kurczaka pokroić w paski  dodać sól, pieprz i paprykę. Obtoczyć w roztrzepanym na talerzyku  jajku, a następnie w bułce tartej. 
 - Na patelnie rozgrzać olej  i  obsmażyć kurczaczki  z każdej  strony.


lub 


- Kurczaczki  ułożyć na blasze do  pieczenia i  włożyć do  rozgrzanego  do 180 stopni piekarnika i  piec około  20  minut ( w między czasie przełożyć na 2 stronę ). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!