30 października 2011

Pulpety w sosie koperkowym.


Składniki :                                                                             ( 3 porcje )

* 400 dag mięsa mielonego, 
* 1 jajko, 
* 1/2 szklanki  bułki tartej, 
* sól, pieprz, 

* oliwa,
* 1 kostka rosołowa (użyłam warzywnej),
* 5 łyżek  śmietany (użyłam 18 %), 
* 2- 3 łyżki mąki, 
* garść koperku, 


Przygotowanie :

Mięso posolić, popieprzyć, dodać  jajko i  bułkę tartą wszystko  dobrze wymieszać. 

Z masy  formować małe kuleczki średnicy około  1,5 cm.
 Podsmażyć na oliwie, przełożyć do  garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową. 
Gotować około 20  minut, w połowie czasu  dodać część koperku. 
Na koniec sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodać resztę koperku i  śmietanę. Pogotować jeszcze chwilkę.

Podawać z makaronem lub ryżem :)





1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!