17 lutego 2012
Gulasz z indyka.
Składniki :
* 600g mięsa z indyka,
* 1 marchewka,
* 1 cebula,
* 1 czerwona cebula,
* 1 marchewka,
* 2 papryki ( ja użyłam czerwonej i żółtej),
* ząbek czosnku,
* bulion ( ja zrobiłam z warzywnej kostki rosołowej),
* szczypta ziół prowansalskich,
* szczypta czosnku granulowanego,
* szczypta pieprzu ziołowego,
* sól i pieprz,
* odrobina mąki,
* 2 łyżki śmietany 18 % ,
* 2 łyżki natki pietruszki,
Przygotowanie :
Mięso indycze kroimy na kawałki wielkość 1x1 cm. Solimy, pieprzymy i podsmażamy na rumiany kolor. Przełożyć do rondla i zalać bulionem, tak aby zakrył mięso. Cebulę kroimy na pół i w plasterki, podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy do mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki dodajemy do sosu. Dusimy, aż mięso będzie miękkie (około 1h ). Paprykę czyścimy z nasion a następnie kroimy w paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy do czasu aż papryka będzie miękka. Przyprawiamy do smaku. Sos zagęszczamy mąką, dodajemy śmietankę i natkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten gulasz smakuje wyśmienicie, robiłem kilka razy i z pewnością będę wracać to tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuń