18 lutego 2012

Jaja faszerowane.

Składniki:                                           (na 12 porcji)

* jajka 6 sztuk,
* pieczarki około 200g ,
* 1 średniej wielkości cebula,
* garść szczypiorku
* 2-3 ogórki konserwowe, 
* majonez, 
* sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo w mocno osolonej  wodzie. Dobrze ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wydłubać żółtka przełożyć je do  miski i rozgnieść. Pieczarki i cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. Wystudzić i dodać do żółtek. Ogórki  obrać ze skórki, posiekać drobniutko i dodać do  masy. Dodać szczypiorek  pokrojony  w małe kawałeczki i  majonez (nie za dużo, najlepiej  dodawać po trochu i sprawdzać gęstość masy  w trakcie mieszania. Masa nie może być za rzadka.). Wszystko  dobrze wymieszać, posolić i  popieprzyć wedle uznania! 
Do połówek  jajek małą łyżeczką nakładamy masę w miejsce żółtek. Układamy  na talerzu, posypujemy  szczypiorkiem, ewentualnie dekorujemy odrobiną majonezu. 
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!