3 listopada 2012

Zupa pomidorowa.

Klasyczna zupa pomidorowa. Szybka i prosta!


Składniki :                                                          (3 porcje)

* 1 litr wody, 
* 2 nóżki z kurczaka, 
* 2 duże marchewki, 
* 1 pietruszka, 
* 1/2 pora, 
* liść laurowy, 
* 2 ziarna ziela angielskiego, 
* 2 ziarna pieprzu, 
* 1/2 łyżeczki soli,  
* 80 - 100 g  koncentratu pomidorowego, 
* 3 łyżki śmietany 18%, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 

Przygotowanie : 


Nóżki z kurczaka dobrze umyć, dodać do wody wraz z 1/2 łyżeczki soli  i  gotować około 20-30 minut. 
W miedzy  czasie obrać, umyć i pokroić warzywa, marchewkę oraz pietruszkę na 4 części  wzdłuż.
Po 20-30 minutach zebrać powstałe szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej lub małego, drobnego  sitka, aby  wywar był  bardziej  klarowny części kurczaka można opłukać pod zimna wod
ą
Dodać przyprawy, marchewkę, pietruszkę i  pora, gotować kolejne 20 minut. 
Wyjąć warzywa i kurczaka z bulionu, pietruszkę i  pora wyrzucić.
Kurczaka ostudzić, podzielić na kawałki. 

Do wywaru dodać koncentrat  pomidorowy, marchewkę i  części  kurczaka, zagotować. 
W kilku  łyżkach zupy rozpuścić śmietanę i wlać do całości, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do  smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z makaronem lub ryżem.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!