21 października 2012

Kuczak pieczony we włoskim stylu.

Ohhh z tym gotowaniem to  ja mam ostatnio spore problemy... Mięso  nie pachnie dobrze a smakuje jeszcze gorzej, a skoro  nie jem to  i  pichcić nie mam chęci... Mój  mężczyzna jeść musi i  nie ma ochoty przechodzić na mój  nowy sposób na obiad (bez mięsa), więc czasem muszę co nieco  wyczarować dla niego.
Dziś przepis na wyśmienitego  kuraka w mocno pomidorowym sosie z wyrazistą nutą bazylii.
Ahh jak  to  ładnie brzmi, a jak  smakuje...
Polecam! Danie szybkie nie wymagające stania przy  garach, tanie a przy tym bardzo pyszne.

Składniki :

* 3 podudzia z kurczaka ( mogą być też udka / nóżki), 

* 350 g  krojonych  pomidorów z puszki ( waga z zalewą), 
* 150 ml bulionu  drobiowego,
* 2 ząbki  czosnku, 
* 3 liście laurowe, 
* oliwa do  smażenia, 
* mąka do  obtoczenia kury, 
* sól, 
* pieprz, 
* 1 łyżka suszonego oregano, 
* 2 łyżki posiekanych  liści  bazylii, 


Przygotowanie :

Piekarnik  nagrzać do  180 stopni. 

Kuczaka dokładnie umyć, odkroić nadmiar skóry i  tłuszczu, mięso przyprawić solą, pieprzem i  oregano, obtoczyć w mące.
Smażyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na niewielkiej  ilości oliwy z obu stron na rumiany kolor ( około 3 minut z każdej  strony).

Usmażonego  kurczaka przełożyć do  naczynia żaroodpornego.
Z patelni wylać tłuszcz, zastąpić go  bulionem drobiowym wraz z pomidorami, zagotować, przyprawić solą i pieprzem,  dodać do  mięsa wraz z bazylią.
Na mięsie ułożyć listki laurowe. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. 

Podawać z ryżem lub makaronem. Do sosu  można dodać oliwki  czarne lub zielone. 







Chciałabym bardzo  przeprosić dziewczyny, które wciąż czekają na prezenty ode mnie... Moje nierozgarnięcie granic nie zna... Wszystko  już zapakowałam, zaadresowałam i  w poniedziałek  mój  ukochany pojedzie z tym na pocztę.
Przepraszam serdecznie ! 

2 komentarze:

  1. Ja od 2 miesięcy prawie nie jadam mięsa, może z 3 razy jadłam. ale dziecku czasami dam, i piekę mięso, ziemniaki , cukinie, marchewkę i jakieś warzywa na jednej blaszce- pracy kilka minut;) Jedzenie bez mięsne jest pyszne i takie urozmaicone. A ten kurczak na prawdę ładnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!