10 października 2012

Buraczki na gorąco.

Buraczki  na gorąco to  jeden z moich  ulubionych  dodatków do  obiadu ( teraz mogę powiedzieć, że mojego syna również ).
Razem z kotletem mielonym i  ziemniakami  tworzą trio idealne ! 








Składniki :                                                     ( 2 porcje )


* 3-4 duże buraki, 

* sól, 
* pieprz, 
* sok z cytryny lub ocet, 
* cukier, 
* 1 łyżka masła, 
* 1 łyżka mąki, 


Przygotowanie :

Buraki umyj i ugotuj w skórkach na miękko. 

Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce - ja używam tej części z wystającymi oczkami o które łatwo się skaleczyć  - nie mam pojęcia jak nazywa się ta część tarki - ale na grubych bądź drobnych oczkach też będzie dobrze.
Starte buraki przełóż do małego rondelka, dodaj szczyptę  soli, pieprzu, około pół łyżeczki cukru i  soku z cytryny bądź octu -  dopraw odpowiednio do Twojego smaku.

Dobrze wymieszaj i zagotuj. 
Na małej rozgrzej  masło i  energicznie mieszając dodaj  mąkę - zasmażkę dodaj  do  buraczków.
Zagotuj. 


Smacznego ! 

4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!