11 października 2012

Kotlety mielone.

Kotlety mielone to jedno z moich ulubionych polskich tradycyjnych dań ! Obowiązkowo z ziemniakami i  buraczkami na gorąco - to taki zestaw idealny.
Do kotletów nie daje namoczonej bułki bo zazwyczaj nie mam czasu albo zapominam takowej odłożyć, ale tarta bułka również się sprawdza ;)
Czasem dodaje także posiekaną natkę pietruszki lub koperek - tak około 2 łyżek - dla odmiany ;) 



Składniki :                                                    ( na około 8 kotlecików)

* 250 g mielonego  mięsa wieprzowego, 
* 1 jajko, 
* 1/2 łyżeczki soli. 
* 1/2 łyżeczki pieprzu, 
* 1/2 szklanki bułki tartej, 
* 1 duża cebula, 
* oliwa do smażenia, 


Przygotowanie : 

Cebulę obierz i  drobniutko posiekaj.
Mięso przypraw solą i pieprzem, dodaj jajko, bułkę tartą i  cebulę - dokładnie wymieszaj.

W razie gdyby  masa za bardzo kleiła się do rąk dodaj trochę bułki.
Z tak przygotowanego mięsa formuj kotleciki.
Na patelni rozgrzej oliwę ( dość sporo ), układaj  kotlety i  samaż około 5 minut z obu stron.
(Zawsze martwię, że kotleciki  są surowe w środku, więc przekrawam jednego na próbę :)




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!