Jeśli zaglądacie na mój instagram ( @jusia_gotuje ) wcześniej wiecie co pojawi się na blogu :)
Dziś jedna z sałatek obiadowych, którą przygotowałam w ostatnim czasie.
Kasza bulgur - mało znana lecz ponoć najzdrowsza z kasz. Bogata w błonnik, witaminy i minerały. Idealna dla cukrzyków i osób na diecie ze względu na niski indeks glikemiczny i małą zawartość cukru. Połączona z warzywami strączkowymi ( jak tutaj ) bogatymi w białko utworzy pełnowartościowy posiłek.
If you follow my instagram (@ jusia_gotuje) already know what will appear on the blog :)
Today, one of the dinner salads that I prepared recently.
Bulgur wheat - a little-known but apparently the healthiest of groats. Rich in fiber, vitamins and minerals. Ideal for diabetics and those on a diet because of the low glycemic index and low sugar content. Combined with vegetables legumes (like here) rich in protein create a balanced meal.
Składniki :
* 150 g kaszy bulgur,
* 1/2 awokado, pokrojone w kostkę,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę,
* 1/2 cebuli, drobno posiekanej,
* 130 g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej,
* 70 g ciecierzycy z puszki, odsączonej,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* sól, pieprz,
Ingredients:
* 150 g bulgur wheat,
* 1/2 avocado, diced,
* 1/2 red bell pepper, diced,
* 1/2 onion, finely chopped,
* 130 g canned red beans, drained,
* 70 g canned chickpeas, drained,
* 2 tbsp fresh parsley,
* 1 tbsp lemon juice
* salt, pepper,
Przygotowanie :
Kaszę bulgur ugotuj wg zaleceń producenta, odcedź i ostudź.
W dużej misce zmieszaj kaszę z pozostałymi składnikami.
Wymieszaj dokładnie i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Preparation:
Cook bulgur according to the manufacturer's instructions, drain and cool.
In a large bowl mix bulgur with other ingredients.
Mix well and seasoning to taste with salt and pepper.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne :) dzieki wielkie za przepis, ja uzylam boczku od Kani, i super sie sprawdzil:)
OdpowiedzUsuń