28 sierpnia 2013

Eskalopki wieprzowe w sosie musztardowym z pietruszką.

Jakiś czas temu przygotowywałam bardzo podobny obiad - z innym sosem.
Dziś troszkę ostrzej, lubię sosy  z dodatkiem musztardy a i trochę witamin się przyda ( zwłaszcza żelaza na moją anemię ) stąd natka pietruszki.
Obiad w 30 minut, u  mnie z ziemniakami i marchewką :)



Składniki :                                                                       ( 2 porcje )

* 4 cienkie plastry wieprzowiny, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 
* 2 łyżki musztardy dijon ( lub innej ostrej ), 
* 2 łyżki natki pietruszki, 

Przygotowanie :

Plastry  mięsa delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej  dwie łyżki oliwy, obsmaż mięsko  na rumiano  z każdej  strony ( około 3 minut ), dodaj bulion, musztardę i posiekaną pietruszkę, duś pod przykryciem na wolnym ogniu 25 minut. 

Jeżeli  sos będzie za rzadki możesz go  zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozmieszanej w kilku łyżkach  sosu. 

* możesz dodać też łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku






2 komentarze:

  1. Dokładnie! Jak MARZENIE! Jusia a może dasz dobry przepis na jakieś smaczne pesto?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!