15 czerwca 2015

Prosty sernik bez pieczenia - idealnie kremowy.

Przepyszny i bardzo kremowy sernik na zimno do przygotowania w chwilkę ( nie licząc czasu chłodzenia ) - takie coś to ja lubię :) i sądząc po odzewie na jego ( sernika ) zdjęcia na facebooku, nie tylko ja :)

Wiecie... czasem chcecie zrobić coś co  będzie pyszne, będzie ładnie wyglądało a nie zabierze Wam połowy dnia. I  to  jest  właśnie takie coś :)

U  mnie na wierzchu  pojawiły się truskawki, na które mamy  w końcu  sezon, ale świetnie sprawdzą się  także maliny czy  jagody.

Polecam całym sercem :)
 



Składniki : 

* 250 g  herbatników typu digestive, 
* 100 g  masła, roztopionego, 
* 1 łyżka ekstraktu cytrynowego  lub waniliowego, 
* 600 g  kremowego  serka typu  philadelphia, 
* 100  g  drobnego  cukru, 
* 280  ml śmietany  kremówki, 

Dodatki  na wierzchu : 

* 300 g  truskawek, 
* 2 łyżki  cukru, 



Przygotowanie : 

Okrągłą blaszkę ( 23 cm) z  wyłóż papierem do pieczenia.

W malakserze rozdrobnij  herbatniki  na małe okruszki, jeśli  nie masz malaksera włóż herbatniki do  woreczka i  delikatnie rozbij np wałkiem do ciasta czy tłuczkiem.
W misce dokładnie zmieszaj pokruszone herbatniki  z roztopionym masłem. Wsyp do przygotowanej  wcześniej formy i ugnieć w miarę równą warstwę ( bardzo pomocna w tym jest szklanka w właściwie jej denko ). Wstaw do lodówki na godzinkę. 


Do dużej  miski  włóż serek, dodaj  100 g cukru  i ekstrakt, ubij na dość sztywno mikserem -  nie zajmie to długo. Dodaj śmietanę i ponownie ubij na sztywno.
Masę przełóż na przygotowany spód i wyrównaj.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Po  wyjęciu z lodówki  obetnij brzegi  papieru  lub przełóż całość na talerz.

W malakserze ( lub widelcem ) rozdrobnij  około połowę truskawek  z cukrem na konsystencje sosu.
Pozostałe truskawki ułóż na wierzchu sernika, polej  sosem.

Sernik przechowuj w lodówce do  kilku  dni ( raczej  szybko  zniknie ) ;) 




4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!