29 października 2011

Gulasz ze schabu.

Gulasz ze schabu.
Najprostszy jaki może być, z cebulą i marchewką.
Świetnie pasuje do kopytek, makaronu, ryżu czy kaszy a przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Polecam na obiad ! 





Składniki :

* 0,5 kg  schabu,
* 2 marchewki, pokrojone w kostkę, 
* 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 
* oliwa do smażenia,
* 0, 5 litra wywaru warzywnego,
* sól, pieprz,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki, 

* 1 łyżka śmietany ( opcjonalnie )
* 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ),



Przygotowanie :

Schab umyj i  pokrój w nieduże kawałki - mogą o  być paski lub kostka, jak  wolisz.
Przypraw solą, pieprzem, słodką i  pikantną papryką oraz połową natki pietruszki.
Na patelni rozgrzej  dwie łyżki oliwy, wrzuć mięso i smaż aż się zarumieni.
Mięso przełóż do  garnka, dodaj  marchewkę, zalej bulionem i duś na wolnym ogniu.
Na tej  samej  patelni podsmaż cebulę aż zmięknie, dodaj ją do mięsa.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut ( do czasu aż mięso będzie miękkie ) od czasu do  czasu  mieszając. 
W razie potrzeby dolej  trochę wody.
Na koniec dodaj pozostałą natkę pietruszki i  ewentualnie śmietanę. 

*Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj łyżkę mąki zmieszaną z wodą. 



* aktualizacja 02.11.2015

34 komentarze:

  1. Dziś będę próbować zrobić gulasz i mam nadzieje, że będzie smaczny. :) To będzie mój debiut gulaszowy ale wszystko wydaje się proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie napisz jak wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę się za gotowanie gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gulasz wyśmienity, a z kaszą smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i bardzo się ciesze Dominiko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, a ja mam problem bo mieso jest twarde, a dusze dlugo. Tesciowa jak robi to az sie tak fajnie rozpada pod widelcem, co jest nie tak? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za dużo solisz na początku.
      Jak podsmażasz kawałki to też warto tego mięsa nie mieszać, niech się najpierw zarumieni z jedne strony i dopiero wtedy na drugą.

      Usuń
  8. Dziękuję za przepis. Wyszło super z kopytkami i kapustą kiszona. Pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis dla studenta :D Właśnie gotuję gulasz!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis, prosty i smaczny. Trochę go uprościłam, tj. Na patelni podsmażyłam cebulę,dodałam schab, po obsmażeniu mięsa marchew i dalej jak w przepisie. Do samego mięsa dodałam trochę nasion kopru włoskiego, świetnie pasuje do wieprzowiny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie !

      Lubię ten smak, na pewno następnym razem wypróbuje z dodatkiem nasion kopru :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  11. Ciekawy przepis. Nietety jak robię gulasz to zazwyczaj mi nie wychodzi tak jak trzeba :( spróbuję zrobić z Twojego przepisu i mam nadzieję, że w końcu mi się uda.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda! Chyba wypróbuję jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszedł super!chłopak wylizal talerz tak mu zasmakowal sos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie !

      Bardzo się cieszę i polecam na przyszłość :) ;)

      Usuń
  14. Zrobiłam wczoraj z tym że mięso marynowałam kilka godzin. Rano przygotowałam mięso a po południu ugotowałam. Wyszło super.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastycznie !

    Bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis, jutro zrobię na obiad. Mam nadzieję że się uda. Tomek

    OdpowiedzUsuń
  17. Mogę dodać pieczarki i paprykę jak w innych przepisach na gulasz ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny i łatwy w przygotowaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzialam.mam nadzieje ze bedzie pyszny ;)boje sie ze miesko wyjdzie twarde..

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj skorzystam z przepisu😊

    OdpowiedzUsuń
  21. Любой человек, переводя денежки на анонимный виртуальный кошелек, не может затем доказать правоту своих транзакций. Основной перечень неидентификуемых систем проплат реально определить на портале линк. Как правило не скрывают, что в сети находится более чем достаточно проектов где можно вывода денежных средств скрытно. Не стоит забывать, что закрытый способ транзакции денежных средств не дает стопроцентной защиты сделки.

    OdpowiedzUsuń
  22. A myślałem, że tylko ja robię gulasz ze schabu. Takie idealne mięso, bardzo łatwo kroi się w kostkę. Błyskawicznie przygotowana potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Сегодня 99% конкретных коммерческих договоров происходят в инете. Интернет-магазин торгует уже более шести лет, и за этот период сумел проявить себя как идеальная торговая площадка. Hydra – это крупнейший маркетплейс, на котором доступно приобрести требуемые продукты по максимально хорошей стоимости. На странице hydraruzxpnew4af вход вы можете выбрать продукты на свой вкус и бюджет.

    OdpowiedzUsuń
  24. Myślałem, że tylko ja wolę gulasz ze schabu, a tu takie miłe zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis fajny, ale papryką chyba się przyprawia na koniec, bo jak za wcześnie to robi się gorzka.

    OdpowiedzUsuń
  26. *za wcześnie

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyremontowałem ostatnio kuchnie i gotowanie w nowym pomieszczeniu sprawia mi jeszcze większa satysfakcję. Inspirację czerpię z dwóch kanałów telewizyjnych Food Network i Canal+ Kuchnia. Uwielbam "M jak Mięso", wszyskie programy z Jakubiakem i produkcje Guy'a Fieriego. Żeby mie dostęp do tych kanałów w kuchni zamówiłem w serwisie montaż anteny satelitarnej Canal+ oraz dekoder z dyskiem żeby nagrywać najfajniejsze pozycje programowe. Teraz moge sobie nagrać dowolny odcinek kulinarny a potem odtwarzać i zatrzymywać w czasie gotowania, żeby dokładnie wykorzystać przepis z ekranu. Oczywiście zamontowałem mały telewizorek w kuchni do tego celu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!